Pao embargo - šta kažu o Google Pixelu?

Google Pixel ima težak zadatak. Treba da opravda očekivanja od jedne od najvećih IT kompanija na svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

16:55

Pao embargo - šta kažu o Google Pixelu?
Foto: Screenshoot/madeby.google.com

Štaviše, Pixel je došao na svet nedugo posle najljućeg protivnika iPhone 7, ali mu je igra sudbine olakšala prve dane na tržištu, kada je posrnuo Samsung Galaxy Note 7.

Pored toga, Pixel je imao i jednu otežavajuću okolnost još dok je bio u povoju, a to je da se Android telefonima uvek ponešto zameralo, a da je između Google-a i krajnjeg korisnika uvek postojalo nešto što je svakog poštenog kritičara sprečavalo da prigovara tvorcu Android OS. Greške su obično pripisivane proizvođačima samih uređaja.

Ovog puta Google se ogolio pred nama i predstavio Pixel, onako kako,očekujemo, zamišlja da izgledaju njegovi Android uređaji.

Ovaj uređaj nije dostupan na domaćem tržištu, pa ga ne možemo (još) testirati za vas, ali među onima koji su imali tu sreću, mišljenja su podeljena.

Mi vam predstavljamo nekoliko raznolikih recenzija Pixel telefona uglednih redakcija koje se bave vestima iz sveta tehnologije.

New York Times: Pixel je prosečan telefon

Novinara New York Times-a Brajana Čena nije lako impresionirati. On je čak i kameru Pixel telefona, koja se reklamira kao “najbolja u klasi”, nazvao “osrednjom”.

“Google kaže da je optimizovao Pixel da bude brz, u svakodnevnoj upotrebi, kao što je dobra responsivnost touch screen-a, da će popraviti svog virtuelnog asistenta i da će fotografije napravljene njihovom kamerom izgledati prirodnije...”, piše Čen.

“Posle petodnevnog testiranja, zaključujem da, iako su njegove osobine slabije od očekivanih, to je dobar telefon za ljubitelje Androida i dobro obavlja ono za šta ga je Google i namenio: pokreće Android u najčistijoj formi ‘neukaljan’ aplikacijama s treće strane”.

Čen kaže i da je Googleov Assistant “iritantan” i da nema obećano razumevanje jezika i konteksta.

“Kad sam ga pitao: ‘Kad počinje ‘Westworld’ na TV-u?’, Assistant mi je prikazao rezultate web pretrage sa sinopsisom nove serije. Kad sam pitao: ‘Dakle, u koje vreme počinje?’, on mi je pokazao trenutno vreme”, kaže on, dodajući da je dobra strana ovog virtuelnog asistenta to što može da “razgovara” o vremenu.

Njegov utisak je i da je kamera Pixel telefona “prosečna”, kao i da su boje na fotografijama koje pravi “hladnije” u odnosu na one koje prave iPhone i Samsung Galaxy S7. To je pokazalo i njegovo mini istraživanje koje je sproveo nad 30 ispitanika koji su posmatrali fotografije koje su napravila sva tri telefona, ne znajući koja je čija.

Verge: Dobro za prvi pokušaj Google-a

Diter Bon sa sajta Verge ima nešto umereniji pristup Pixelu, s tim da njegov izgled poredi sa iPhone-om. Kao prednost vidi to što je u gornjem delu poleđine telefona kućište izrađeno od stakla, umesto od metala, što daje bolji balans uređaja u ruci.

Ipak, on Samsung naziva “kraljem” Androida koji je s godinama našao autentičnu estetiku i nada se da će i Google uspeti to isto.

Bon ima i pozitivniju ocenu Assistanta, ali kaže da “još živi uvrnutom svetu funkcionalnosti. Nekad vas oduševi šta može da shvati, a nekad vas začudi što ne može da odgovori na naizgled jednostavna pitanja”.

Ipak, kako kaže, odlične rezultate postiže sa Google Photos pretragom i svaki put je uspeo da pronađe željenu sliku. U tom pogledu ga Bon smatra “tačnijim i pametnijim od iOS i Siri”.

Wired: Kupite Pixel

Portal Wired se svrstao među one koji vole Pixel. Dejvid Pirs otvara tekst povlačeći paralelu između iPhonea i Pixela i nagradu predaje u ruke Googleu.

"Svi me pitaju koje uređaje da kupe, a odgovor obično počinje sa 'zavisi'. Međutim, ako me pitaju za telefon, kažem iPhone... iPhone je difolt telefon, onaj koju kupujete kada nećete projekat, nego telefon. Google Pixel to menja. Pruža vam izgled i mogućnosti jednog iPhonea, sa zaista sjajnom kamerom i gomilom inovativnog softvera i servisa. On menja moj odgovor na najčešće pitanje. Kupite Pixel".

Pixel je na Wiredu dobio ocenu 9/10, a dobar deo fokusa je na kvalitetu ličnog asistenta.

"Google Assistant je prvi glasovni asistent koji zaista radi. On je bio moj vodič, prevodilac... Znao je gde hoću da idem, kako tamo da stignem i kada da krenem".

Sledeća stavka koja je dobila plus je kamera ("ne možete napraviti lošu fotografiju Pixelom").

"Boje, raspon i oštrina su ili bile jednake ili su nadmašile svaki telefon koji samo dosad koristio. Ne dobijate kul zum i soft-fokus mogućnosti kao na iPhone 7 Plus, ali fotografije svejedno ubijaju. Razlika je u pristupu. iPhone vam daje verne fotografije, čak i kada su dosadne i tamne, a Pixel vam suptilno izmeni da sve bude malo živelj".

Na kraju tu su izgled ("pa šta ako izgleda kao iPhone, iPhone izgleda sjajno, pa tako i Pixel izgleda sjajno") i sam sitem ("Pixel odgovara na sve probleme koje je Android imao").

"Svi su odmah po predstavljanju rekli da je Google napravio iPhone. Ispostavilo se da je iPhone koji pokreće Android baš ono što sam čekao", zaključuje se u tekstu.

Techradar: Dašak svežeg vazduha

Google Pixel je dašak svežeg vazduha u prekomplikovanom svetu Androida (ako možete da podnesete cenu), piše Techradar uz ocenu 4,5 zvezdica od mogućih pet.

Za ovaj portal Google Pixel je izvrstan flagship koji razočarava samo zbog baterije i asistenta "koji se i dalje razvija" - "ako izdržite cenu".

"Google Pixel je ozbiljan telefon, sa drugačijom idejom od Nexusa. Njegova cena ga tera da na svim poljima daje dobre rezultate. To je telefon koji smo želeli da volim, ali i telefon za kojim nismo potpuno odlepili".

Kako se navodi, dizajn će se nekome svideti, a nekome ne, baterija bi mogla da bude bolja, dok je cena za neke kamen spoticanja.

Ipak, telefon je brz, udoban i snažan telefon koji sve najbolje iz Googlea donosi na vaš dlan.

"Čist Android je uživanje koristiti, kamera je snažna, a Pixel će sa lakoćom sažvakati svaku aplikaciju koju mu bacite. To što ćete biti prvi u redu za nove zakrpe, znači da je Google pogodio na više važnih tačaka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: