Kreditna kartica s digitalnim ekranom kao borba protiv prevara

Kreditna kartica sa digitalnim ekranom koji nasumično generiše sigurnosni kod osmišljena je kao jedan od načina borbe protiv prevara, prenosi BBC.

Tehnopolis

Izvor: klix.ba

Nedelja, 09.10.2016.

22:10

Kreditna kartica s digitalnim ekranom kao borba protiv prevara
Foto: Thinkstock / ilustracija

Francuska digitalna sigurnosna kompanija Oberthur Technologies trenutno je u pregovorima s bankama Velike Britanije o tehnologiji koja će omogućiti potrošačima u Francuskoj da do kraja godine imaju ovakve kartice.

Prevare s kreditnim karticama banke širom sveta koštaju milion funti godišnje.

"Na neki način, iznenađeni smo što je trebalo toliko dugo da se ovako nešto pojavi“, izjavio je za BBC profesor Alan Vudvord, sajber stručnjak s Univerziteta Sari.

Kartica pruža dodatni bezbednosni sistem zamenom statički štampanog trocifrenog sigurnosnog koda na poleđini kartice s mini ekranom koji prikazuje nasumični kod koji se automatski menja na svakih sat vremena.

Pokreće ga tanka litijum baterija, dizajnirana da traje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: