Evo koliko stvarno košta proizvodnja novog iPhonea

Apple je nedavno predstavio novi iPhone7, čija se cena na američkom tržištu kreće od 650 dolara pa i više, ali postavlja se pitanje koliko košta njegova proizvodnja?

Tehnopolis

Izvor: Index

Četvrtak, 06.10.2016.

09:37

Evo koliko stvarno košta proizvodnja novog iPhonea
Foto: Gettyimages / ilustracija

Njegova proizvodnja tri puta je jeftinija i iznosi 225 dolara, piše Quertz. U izradi delova za iPhone učestvuje devet kompanija iz SAD-a, Japana, Nemačke i Južne Koreje i one komponente šalju u tajvansku kompaniju Foxconn, smeštenu u kineskom Šenzhenu, gde ih radnici sklapaju.

Iako tokom istraživanja u obzir nisu uzeti troškovi za reklamiranje i razvoj samog uređaja, poprilično je jasno zašto Appleu toliko dobro ide. Prema podacima Forbesa iz poslednjeg kvartala, Apple je najmoćniji brend na svetu, a vredi 154,1 milijardi dolara što je čak 87% više od drugoplasiranog Google-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: