Google “ubija” Nexus 4. oktobra, stižu velike promene?

Sad, kada se malo spustila prašina oko novog Appleovog iPhonea, vreme je da korisnici pametnih telefona usmere pažnju na novotarije koje sprema tehnološki gigant Google.

Tehnopolis

Izvor: Mashable

Utorak, 27.09.2016.

14:45

Google “ubija” Nexus 4. oktobra, stižu velike promene?
Foto: Beta / AP

Tokom Google I/O developer konferencije koja se održava svakog proleća, obično se govori o najnovijim verzijama Androida, dok je jesenji događaj rezervisan za predstavljanje novih pametnih telefona.

Ove godine predstavljeni su Android N (za šta se ispostavilo da je skraćenica od Android Nougat), dve nove aplikacije: Duo - video aplikacija za razgovor i Allo - nova aplikacija za razmenu poruka, a VR projekat Daydream privukao je veliku pažnju.

Projekat Ara (Googleov modularni telefon) je ugašen, predstavljena je Jacquard pametna jakna nastala u saradnji sa kompanijom Levi’s koja koristi senzore pokreta za kontrolu pametnih telefona, i virtuelni asistent Amazon Echo.

Ipak, godina još nije završena, a sudeći prema navodima portala Mashable, korisnike očekuje još mnogo toga.

Hiroši Lokhajmer, Googleov potpredsednik za Android, Chrome OS i Google Play, objavio je na Twitteru kriptični tizer koji najavljuje veliku jesenju konferenciju koja će biti održana 4. oktobra:

Pixel telefoni

Počnimo sa novim pametnim telefonima.

Google je godinama gurao Nexus brend kao viziju onoga što bi trebalo da predstavljaju Android telefoni. Nexus telefoni na mnogo načina su slični iPhoneima – najčistiji su primer Androida, a pritom često priuštivi, poput modela Nexus 5X i 6P.

Nexus jeste bio dobar brend, ali je odslužio svoje.

Prema glasinama koje kruže internetom, Google će uskoro ubiti brend i nove uređaje predstavljati po imenom Pixel, već poznatog po uređajima Pixel 2 Chromebook i Pixel C tablet, piše Android Central.

To ima još više smisla ako se uzme u obzir da na Chromebook računare ove jeseni stižu Android aplikacije. Umesto da troši energiju na dva brenda, Google će imati jedan brend sa jedinstvenim proizvodima.

Evo kako bi Pixel i Pixel XL uređaji iz HTC-ove radionice mogli da izgledaju, prema navodima portala Android Police: . Manji Pixel smartfon trebalo bi da ima 5.2-inčni ekran rezolucije 1080 piksela, a 5.5-inčni Pixel XL Quad ekran.

U oba modela trebalo bi da budu ugrađene dve kamere – prednju od 8 MP i zadnju od 12MP.

Dolazili bi sa procesorom Qualcomm Snapdragon 820, 4GB RAM-a i prostorom za skladištenje podataka od 32, 64 i 128 GB (neće biti slota za memorijsku karticu).

Naravno, ti su i USB-C ulaz i senzor za otisak prsta na poleđini telefona.

Oni koji planiraju da nabave novi telefon mogli bi da budu šokirani njegovom cenom. Pixel sa najmanjim prostorom za skladištenje podataka koštao bi oko 649 dolara, što je vrtoglavih 300 dolara više od onoga koliko trenutno košta najosnovniji Nexus 5X model.

Google je objavio tizer "Something new to love", kojim najavljuje novi telefon:

Još pametnih satova

Android Wear nadograđen je na verziju 2.0 na Googleovoj godišnjoj konferenciji u San Francisku.

Osim toga, proizvođači Android Wear pametnih satova, poput Motorole i Huaweija, koji su saopštili da ove godine neće predstavljati nove modele ovog tipa uređaja, trenutno su prilično tihi.

Ipak, sam Google mogao bi da najavi dva nova pametna sata, iako se još ne zna da li će biti predstavljeni baš 4. oktorba. Jedan od njih mogao bi da ima ugrađen LTE i GPS poput uređaja Samsung Gear S3, u koji je instaliran Tizen.

Pixel tablet?!

Popularni tablet Nexus 7 poslednji put je nadograđen 2013. godine, pre nego što je prošle godine povučen iz zvanične Google prodavnice hardvera. Asus je proizveo modele prve i druge generacije.

Google se ovaj put, navodno, obratio Huaweiju, koji će proizvesti tablet dijagonale 7 inča koji će biti predstavljen krajem godine, napisao je na svom Twitter nalogu čuveni leaker Evan Blass:

Google Wi-Fi i Chromecast Ultra

Google je prošle godine uplovio i na tržište rutera sa svojim OnHub uređajem, a navodno planira da predstavi još jedan - Google Wi-Fi, pisali su Android Police i Droid Life. Novi ruter od 130 dolara imaće pojedine pametne karakteristike OnHuba, dok bi cena Chromecasta Ultra, koji podržava 4K i HDR, mogla da iznosi 70 dolara.

Android + Chrome OS = Andromeda?!?

U izveštaju koji je prošle godine objavio magazin The Wall Street, navedeno je da Google planira da spoji Android i Chrome OS u novi operativni sistem, a ovaj projekat trajao bi dve godine.

Google I/O došao je bez bilo kakvog spajanja - Android aplikacije ‘sjatile’ su se na Chrome OS.

Android Police dopunio je izveštaj informacijama do kojih je došao putem svojih izvora. Novi OS, nazvan Andromeda, navodno će Android dopuniti pojedinim karakteristikama Chromea, a ne obrnuto.

Pixel 3 laptop

Chromebook Pixel 2
Što nas dovodi do hardvera vezanog za Andromedu.

Android Police veruje da bi Google mogao da predstavi novi Pixel 3 laptop kodnog naziva "Bison" na kojem bi bila zastupljena Andromeda.

Ovaj laptop mogao bi da ima debljinu od 0.39 inča, 12.3-inčni ekran, procesor Intel m3 ili Core i5, 32GB ili 128GB prostora za skladištenje podataka i 8 ili 16GB RAM-a. Baterija bi uređaj mogla da snabdeva strujom do 10 sati.

Novi Pixel 3 laptop bi takođe mogao da ima 2 USB-C slota, senzor za otisak prsta, stereo zvučnike, ulaz za slišalice, podrsku za Stylusolovku,tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem i trackpad nalik onima koji su zastupljeni na 12-inčnim MacBook Force touch računarima.

Početna cena uređaja koji će se na tržištu najverovatnije pojaviti u trećem kvartalu 2017. godine, mogla bi da iznosi 799 dolara. S obzirom na to da je pomenuti period još daleko, Google će možda odložiti predstavljanje novog laptopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: