Čuvajte vaš Android uređaj od novog trojanca

U opticaju je novi trojanac za Android uređaje koji iskorišćava bezbednosna podešavanja uvedena u Marshmallowu i služi se socijalnim inženjeringom kako bi ukrao bankovne podatke korisnika.

Tehnopolis

Izvor: Fokus

Subota, 10.09.2016.

11:40

Čuvajte vaš Android uređaj od novog trojanca
Foto: Bernard Goldbach / Flickr.com

Zaraza trojancem koji je dobio ime Gugi započinje slanjem spam poruke koja korisnika navodi da na svoj uređaj preuzme fotografiju s određene internet stranice. Nakon preuzimanja datoteke “img67123987.jpg” koja se predstavlja kao fotografija, a zapravo je reč o malware datoteci, od korisnika će se tražiti dopuštenje da prozor Gugi trojanca uvek bude iznad drugih aplikacija (overlay).

Ekran na kojem će se korisniku dati zahtev za dopuštenje imaće samo jednu opciju, “dopusti”. Korisnik će nakon toga biti blokiran na interfejsu Gugi trojanca i neće imati izbora nego će još jednom morati da pritisne na opciju “dopusti”.

Tim potezom kreće niz dodatnih zahteva za dopuštenjima od zahteva za administratorskim ovlašćenjima (što deinstalaciju trojanca čini teškim zadatkom), mogućnosti obavljanja telefonskih poziva do čitanja i slanja SMS poruka.

Ovi zahtevi za dopuštenjima daju korisniku mogućnost da odbije da da dopuštenje, ali u tom slučaju dolazi do blokiranja celog uređaja.

Ipak, glavna namena Gugi trojanca je da zameni interfejs autentičnih bankovnih aplikacija sa phishing ekranom s kojim će se od korisnika iznuditi podatke o kreditnim karticama i mobilnom bankarstvu. Postoji i mogućnost slanja SMS poruka s komandnog i kontrolnog servera na zaraženi uređaj.

Glavna i za sada jedina meta napada ovog trojanca su korisnici u Rusiji, ali očekuje se njegovo širenje i na druge zemlje u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: