Novina u smartphone tehnologiji: Dve kamere bolje od jedne

Ako se poslužimo reklamom za brijač - dve ili tri oštrice su uvek bolje od jedne? Pretpostavimo da je tako.

Tehnopolis

Izvor: hr.n1

Sreda, 31.08.2016.

11:50

Novina u smartphone tehnologiji: Dve kamere bolje od jedne
Foto: YouTube Screenshot

Možda su se ovom premisom poslužili i proizvođači mobilnih telefona, koji u poslednje vreme prihvataju trend postavljanja dve zadnje kamere na uređajima.

HTC One M8 je počeo s tim, trend je nastavio Huawei P9, LG G5, Honor 8, LeEco Cool 1, a iPhone 7 i iPhone6SE će uskoro početi ovo da praktikuju.

Dvostruka kamera prema mišljenju stručnjaka nije samo trik kojim se služi u svrhu marketinga, nego ona zaista ima višestruke prednosti.

Veći senzor i kvalitetnija optika - Dve kamere imaju više prostora od jedne u uređaju, a to se može pozitivno odraziti na kvalitet fotografije. Pogotovo kada je slikanje i naslikavanje u mraku u pitanju. Više piksela, više svetla, više oštrine - kao i detalja. Dve kamere na poleđini telefona mogu biti veliki plus.

Optičko zumiranje - Za razliku od softverskog zooma, koji samo povećava sliku - s duplom kamerom pozadi imate smanjen gubitak detalja. Optički zoom će biti lakše primeniti na uređajima s dve kamere uz zadržavanje kvaliteta fotografije.

Refokusiranje i drugi zanimljivi trikovi - Sa dve kamere možete snimati dve različite pozicije iste scene, a kasnije možete odabrati koju poziciju staviti kao primarnu. Ovaj način je poprilično popularan kod korisnika, a uz ovo idu i popularni 3D efekti koji se mogu postići samo s Dual Camera sistemom.

Širi kadar - Dve kamere u kombinaciji obuhvataju dosta više prostora i osiguravaju širi kadar, što je nekada ključno za hvatanje detalja zbog kojeg ste uopšte i uključili kameru.

Dubina kadra - Dual Camera sistem proizlazi iz mogućnosti fotografije i može da se koristi za izračunavanje daljine objekta koji se fotografiše. Može se koristiti za merenje, skeniranje ili pravljenje 3D modela prostora. Koncept se zasniva na Google Tango platformi koju ova kompanija razvija u saradnji s kompanijom Lenovo. Dual Camera sistem omogućava realnije korišćenje virtualne i proširene stvarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: