Dotkom traži da se suđenje emituje na YouTubeu

Internet preduzetnik Kim Dotkom planira da prenosi uživo svoju pravnu bitku protiv SAD na kanalu popularnog video servisa YouTube.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

11:35

Dotkom traži da se suđenje emituje na YouTubeu
Foto: Tanjug / Jason Oxenham/New Zealand Herald via AP

Advokati Dotkom-a su pitali da li mogu da snimaju njegov žalbeni proces na ekstradiciju, koja je počela u ponedeljak u Višem sudu Novog Zelanda ali SAD se protivi ovom planu, prenosi AP.

Suđenje je počelo četiri godine nakon što su američke vlasti zatvorile Megaupload - Dotkomov sajt za razmenu fajlova, koji je masovno korišćen za nezakonitu razmenu muzike, filmova i televizijskih emisija.

Megaupload je nekada bio jedan od najpopularnijih sajtova na internetu koji je zarađivao najmanje 175 miliona dolara nezakonitim narušavanjem autorskih prava koje su oštetili za najmanje 500 miliona dolara.

Dotkom se brani tvrđom da se "ne može smatrati odgovornim zato što su ljudi sami odučili da koriste njegov sajt za nezakonite radnje.

Sudija Marej Gilbert sa novog Zelanda je saslušao žalbu, predhodno kritikujući zahtev za dolazak koji je 'podnet u poslednji čas', ali je ipak dozvolio da drugi mediji raspravljaju o ovom slučaju pre nogo što donese odluku, prenele su Nacionalne poslovne novine.

Sudije Novog Zelanda donele su prošle godine presudu kojom Dotkom i trojica njegovih kolega treba da budu izručeni SAD-u kako bi se suočili sa optužbama za zavere, reketiranje i pranje novca. Ukoliko SAD sudije potvrde optužbe, Dot kom i njegove kolege bi se suočile sa višedecenijskim kaznama zatvora.

U zahtevu da uživo prenosi sudski proces preko interneta, advokat Dotkoma, Ron Mansfild, najavio je da će prenos imati kašnjenje od 10 minuta kako bi bila omogućena i cenzura.

Dotkom i njegove kolege su podneli žalbu, jer tvrde da im u SAD-u neće biti omogućeno pravedno suđenje.

Dotkom, koji je rođen u Nemačkoj sa imenom Kim Šmic, dugo je uživao u ekstravagntnom načinu života.

Uhapšen je 2012. godine na Novom Zelandu u dramatičnoj policijskoj akciji u njegovoj vili.

Ubrzo nakon hapšenja, Dotkom je platio kauciju, osnovao još jedan sajt za razmenu fajlova, objavio je svoj muzički album i osnovao političku stranku koja je loše prošla na izborima 2014. godine.

Dotkom je nedavno obećao i ponovno pokretanje Megauplouda za sledeću godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: