5 najpopularnijih programskih jezika ove godine

Koji su to najpopularniji programski jezici ove godine? Zašto bi trebalo da počnete da učite bar jedan?

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

08:37

5 najpopularnijih programskih jezika ove godine
Foto: Thinkstock

Nije nikakva novost da se znanje programskih jezika danas izuzetno ceni. U ovoj poslovnoj grani, posla ima sve više, a programera uvek nedostaje, zato vam donosimo šta je trenutno aktuelno, a na vama je samo da počnete da učite jedan od njih. Svakako valja spomenuti i da se većina programera danas uči upravo preko stranica kao što su Udemy, Codecademy, YouTube i mnogi drugi.

1. Apple Swift
Nakon što je Apple objavio svoj novi programski jezik Swift, mnogo je programera počelo da uči ovaj jezik jer Apple nudi odličnu platformu za razvoj mobilnih i desktop aplikacija. Swift je ujedno i jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice iako je star svega dve godine.

2. ES6 Javascript
Ako vam se više sviđa front end, ES6 je definitivno jedan od programskih jezika na koji treba obratiti pažnju. Činjenica da se radi o izuzetno dobrom programskom jeziku jeste da ga je čak i Googleov Angular prihvatio za svoju budućnost.

3. HTML & CSS
Iako se mnogi neće složiti da ovo spada u kategoriju programskih jezika, HTML i CSS danas su nezaobilazne kategorije koje svaki web programer mora da zna. Obično su ovo i uvertire u web programiranje.

4. Node.js
Node se zadnje vreme probio među najpopularnije programske jezike zahvaljujući svojim raznolikim mogućnostima. U Node.js-u napisane su brojne popularne aplikacije.

5. Pyhton
Python je jedan od backend programskih jezika koji je takođe primenjiv u vrlo širokom spektru. Za njega postoje brojni library koji vam pomažu da olakšate razvoj svojih aplikacija. Python je također i jedan od jezika koji se često koristi za hardver, a ujedno je i jedan od programskih jezika koje je najlakše naučiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: