Pametne telefone ćemo uskoro puniti energijom iz biljaka

Takozvana zelena energija je nešto čemu svi težimo, zato će ovakvi proizvodi biti sve češći.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

08:37

Pametne telefone ćemo uskoro puniti energijom iz biljaka
Foto: YouTubeScreenshot

Problemi s prekratkim trajanjem kapaciteta baterija u našim pametnim telefonima su zapravo sasvim logični. Uređaji koje koristimo su sve napredniji, procesori sve brži, ekrani sve većih dijagonala, hardver je generalno moćniji, upravo iz tog razloga baterije sve brže "cure" što je mnogima najveći problem kod smartphonea. I sve kompanije pokušavaju da se iščupaju iz te zamke, stavljajući u svoje uređaje baterije sve većeg kapaciteta. Uprkos svemu, problemi s baterijama su i dalje prisutni, a alternativna rešenja sve češća.

Start-up kompanija Bioo Lite ponudila je novo, izuzetno zanimljivo rešenje, koje koristi takozvane obnovljive izvore energije. Radi se o USB punjaču za baterije naših pametnih telefona koji koristi energiju - biljaka! Tvorci ovog "biljnog USB punjača" tvrde kako je kompatibilan sa većinom pametnih telefona čije baterije može u potpunosti napuniti dva do tri puta tokom 24 sata. Uz to garantuju da će njihovi punjači trajati najmanje pet godina, uz dodatak da se može koristiti uz bilo koju biljku, iako neke, naravno, proizvode više energije od drugih, pa je tako kaktus naveden kao jedna od biljaka koju nije preporučljivo koristiti.

Trenutno je ovaj zanimljiv projekat u procesu skupljanja sredstava na Indiegogo servisu i za prilog u iznosu od 99 evra tokom decembra ove godine, kada se očekuju prve isporuke, dobićete svoj primerak Bioo Lite punjača.

U priloženom videu možete pogledati kako cela stvar funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: