Athena – uređaj koji će spasavati živote!

Athena je namenjena prvenstveno ženama koje, u slučaju napada, putem nje mogu aktivirati alarm i poslati automatske poruke sa lokacijom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2015.

11:45

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Athena je jednostavan uređaj koji ima veliku misiju, a to je da spase žene od napadača i kriminalaca, opisali su ovaj uređaj na stranici IndieGoGo na kojoj je još sledećih devet dana dostupan za prednarudžbinu. Reč je o malom uređaju koji se može zakačiti za torbicu, ogrlicu, odeću i slično pa se povezuje s telefonima (i pripadajućom aplikacijom) putem Bluetootha, a u slučaju napada žrtva ga aktivira pritiskom nadugme u trajanju od tri sekunde. Pritisak može automatski da aktivira alarm i LED svetlo koji bi trebalo da privuku pažnju ljudi, odnosno da preplaše napadača, a pritiskom na dugme automatski se šalju poruke prijateljima koji su ranije odabrani unutar aplikacije. Takođe, moguće je odabrati i tihi alarm koji samo obaveštava prijatelje o napadu, bez zvučnih i svetlosnih signala – osim poziva u pomoć, ovaj uređaj šalje i GPS koordinate tako da je odmah poznata i lokacija napadnute osobe.

Na ideju za ovaj uređaj izvršna direktorka kompanije ROAR for Good Jasmin Mustafa došla je tokom putovanja kroz zemlje Južne Amerike u kojima je upoznala brojne žene koje su u prošlosti bile napadnute, a na njegovom razvoju sarađivali su s policijom i stručnjacima za sigurnost. Kako bi sprečili slučajan pritisak na dugme ovog uređaja i aktiviranje alarma, dugme je blago udubljeno, a osim što se može nositi na odeći, torbama i slično, ovaj je uređaj dovoljno malih dimenzija tako da se u nekim 'sumnjivim' situacijama može nositi i u ruci kako bi se mogao brže aktivirati. Kada je krenula kampanja na IndieGoGo stranici, cilj ove kompanije bio je da prikupi 40.000 dolara, ali narudžbine su već sada premašile 215.000 dolara, što dovoljno govori o tražnji za ovakvim uređajima za zaštitu. Athena dolazi u tri boje,a njena isporuka je najavljena tokom sledeće godine, najverovatnije u proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: