Microsoftov plan o "pametnim" baterijama

Projekat je tek u izradi, ali kada bi se uređaji sa pametnim baterijama izbacili na tržište, to bi sigurno značilo novu tehnološku revoluciju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

13:50

Default images
Foto: Beta/AP

Novi Microsoftov projekat ima nameru da produži trajanje baterija na našim uređajima, poput prenosnih računara, sudeći po najavama s njihovog bloga. Za sada znate kako funkcionišu baterije na laptopovima: imate određeno vreme koliko je izdržljiva nakon punjenja, nakon čega joj je potrebno ponovno punjenje ili priključivanje na struju kao izvor energije.

Takođe, baterija se više troši i za aktivnosti kojima je potrebno više energije, poput igranja igrica ili montiranja i gledanja videa. S druge strane, ako samo pišete neki dokument u programu Office, ili surfujete po Facebooku, primetićete i kako se baterija manje troši.

Do sada su se pokušaji produživanja života baterije temeljili na tome da su se pravile baterije koje jednostavno sadrže veću 'količinu' dostupne energije, ali Microsoft ovo želi da preokrene na "pametnije" baterije.

"Pametne" baterije za prepoznavanje trenutne aktivnosti

Rešenje koje nude tek je u razvoju, a navodno bi, u određeni uređaj ugradili nekoliko baterija od različitih materijala, dok bi poseban software upravljao time koja bi se od baterija koristila u kom trenutku i za šta. Dakle, program bi procenjivao koja od baterija je dovoljna ili potrebna za neku aktivnost.

Microsoft je ovaj način promišljanja o budućnosti sličnih projekata već prozvao "machine learningom", što bi označilo "pametne" uređaje koji procenjuju radite li, na primer, u tom trenutku na montiranju spota ili samo pišete tekst za blog.

Možda zvuči gotovo nemoguće, ali ko zna šta će stručnjaci iz ove tehnološke kompanije još izumeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: