Kompanija Tesla predstavila revolucionarne baterije za kuće

Tesla Motors je predstavio baterije koje se kače na zid, a koje će biti od velike koristi domaćinstvima i kompanijama.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

12:19

Default images

Direktor kompanije Tesla Elon Mask pokušava da promeni način korišćenja energije u domaćinstvima tako što bi se koristili milioni malih postrojenja napravljenih od solarnih panela i baterija koji bi se nalazili na krovovima kuća i garaža.

"Naš cilj je da se iz temelja promeni način na koji svet koristi energiju", rekao je on novinarima.

Iako će Tesla napraviti bateriju "Powerwall" planiraju da je prodaju raznim drugim kompanijama. Lista partnera uključuje i "SolarCity" koju su osnovali Muskovi rodjaci Lindon i Piter Riv, a čiji je on predsednik i najveći akcionar.

Cena električnih automobila počinje od 70.000 dolara, pa baterije mogu biti preskupe za većinu potrošača. Predložena cena baterija je od 3.000 do 3.500 dolara u zavisnosti od kapaciteta, a to bi moglo da obeshrabri interesente, posebno kada je u pitanju proizvod koji ima ograničenu upotrebu.

"Ne verujem da će ovaj proizvod u početku biti interesantan prosečnom čoveku", priznao je Piter Riv, ali i da očekuje da će potražnja biti dovoljna i da će se značajno povećati broj baterija u domovima.

Međutim, Mask je veoma ohrabren prvim odzivom i veruje da će Tesla i budući partneri uspeti da prodaju dve milijarde pakovanja baterija širom sveta, što je otprilike isti broj kao i vozila na putevima.

Iako će biti potrebno dosta vremena da se sve to ostvari, u Tesli se nadaju da će početi isporuku prvog, ograničenog broja "Powerwall" baterija ovog leta u SAD pre nego što krenu na međunarodno tržište sledeće godine.

Dugoročni plan je da se u svetu smanji korišćenje energije iz fosilnih goriva, pošto se stvaranje mreže kućih baterija može kontrolisati kao da su u pitanju elekrane i to bi privredi moglo da pomogne da obezbedi dovoljno energije u ovo vreme velike potražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: