Uz Oculus ćete moći da iskusite kako je to preživeti pad aviona

Istraživanja pokazuju da bi korišćenje Oculus Rift naočara moglo da bude idealan način za bolje učenje pravilnog postupanja u situacijama kada nam je život ugrožen.

Izvor: Lana Jeliæ

Petak, 24.04.2015.

08:30

Default images

U 90-ima su video-igre često bile meta kritika zbog eksplicitnih scena nasilja. Pogotovo se to odnosilo na 3D igre s detaljnim grafičkim prikazima. Ali, upravo bi 3D igre s kojima se možete “stopiti” mogle da imaju važnu ulogu u pamćenju i učenju.

Istraživanja pokazuju da bi korišćenje Oculus Rifta koji projektuje virtualnu stvarnost moglo da bude idealno za bolje učenje sigurnosnih uputstava prilikom leta.

“Podaci govore da je već i samo nekoliko minuta igranja simulacije sletanja na vodu i evakuacije dovoljno da dobro zapamtimo sve važne detalje koji bi nam pomogli u stvarnoj situaciji. I ne bismo ih brzo zaboravil” kaže profesor Luka Čitaro, direktor ljudsko-računarske interakcije na Univerzitetu u Udinama.

Upravo to ukazuje na nove pravce u edukaciji o sigurnosti. Zahvaljujući tako uverljivom iskustvu i osećaju blizine, moguće je dobro pripremiti nekoga za bilo kakvu opasnost. Sigurnost u avionu samo je početak projekta. Istraživanje će se nastaviti u smeru simulacije svih mogućih scenarija u kojima se pojedinac može naći i mora preživeti.

Ovo je velik korak prema razvijanju virtualne stvarnosti u dobre svrhe od kojih bi svi mogli da imaju koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: