Prvi dan na poslu ljubaznog robota

Obukla je kimono, namestila frizuru, a na lice stavila osmeh i šminku - baš kako priliči za prvi dan na radnom mestu. I ne bi to bilo ništa neobično da Aiko Čihira, koja je počela da radi na recepciji jedne prodavniceu Tokiju, nije zapravo humanoidni robot.

Izvor: 24sata.hr

Četvrtak, 23.04.2015.

08:08

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Aiko ima dužnost da dočekuje kupce i pomaže im u snalaženju po prodavnici, a već na svoj prvi radni dan stekla je simpatije mnogih. Reakcije kupaca varirale su od čuđenja do oduševljenja koje je završavalo fotografisanjem s novom "radnicom".

Aiko je napravila Tošiba koja je u nju ugradila 43 motora. Robo-prodavačica može treptati i smeškati se, a zna i jezik znakova.

- Naš je cilj razviti robota koji može raditi sve što radi čovek. Stepen usluge u ovoj trgovini je na vrlo visokom nivou i ovo je odlična prilika da vidimo kako se robot u ovakvim uslovima snalazi - rekao je Hitoši Tokuda iz Tošibe.

On ipak dodaje da ulogu robota u društvu još treba ispitivati te da humanoidi još uvek ne mogu zamijeniti ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: