Aplikacija koja upozorava na rusku propagandu na internetu

Slovaci i Česi kojima smeta propagandni rat Rusije i Zapada, posle spiska više od 40 čeških i slovačkih sajtova na kojima se oglašavaju proruski aktivisti, dobili su i novo oruđe - jednostavnu aplikaciju kao dodatak na internet pretraživač koji ih odmah upozori na propagandu Kremlja.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

12:24

Default images
Foto: Thinkstock

Aplikacija "Upozorenja na sajtove koji svesno ili nesvesno šire putinovsku propagandu" obaveštava ikonicom sa srpom i čekićem na crvenoj podlozi - kao na sovjetskoj zastavi, da se korisnik obreo na sajtu s propagandnim proruskim informacijama.

Besplatnu aplikaciju napravio je krug mladih oko slovačkog učitelja istorije Juraja Smatane i polazi upravo od njegovog spiska 42 sajta koji je napravio posle više meseci traganja za ruskom propagandom.

Smatana je spisak sajtova koji je okačio i na svom profilu na Facebooku, počeo da pravi kada je tragom peticije protiv homoseksualaca obratio pažnju na sajtove protiv "trulog Zapada".

Sa zaoštravanjem sukoba u Ukrajini i zatezanjem odnosa Moskve i Zapada, počeo je da nailazi na sve više sajtova koji na prvi pogled izgledaju kao ozbiljni informativni, ali među prenetim vestima svetskih agencija su i propagandne proruske i antiukrajinske dezinformacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: