Ovaj uređaj od 45 evra Severnokorejcima pruža pogled u svet

Po grubim procenama, oko polovina svih urbanih severnokorejskih domaćinstava poseduje jedan takav uređaj.

Izvor: vecernji.hr

Subota, 28.03.2015.

17:50

Default images

Severnokorejski režim prilično je strog kada su u pitanju zabrane stranih zabavnih i informativnih sadržaja, ali ispostavilo se da su se građani nekako snašli. Izbeglice iz ove nuklearne sile tvrde da Severnokorejci koriste takozvane notele ili notetele, prenosne uređaje, kako bi uživali u zabranjenim sadržajima kao što su južnokorejske sapunice, pop muzika, holivudski filmovi i vesti.

Na uređaju, čiji naziv predstavlja kombinaciju reči ‘notebook’ i ‘televizor’, stanovnici Severne Koreje mogu gledati DVD-ove ili sadržaje uskladištene na USB memoriji. Cena na crnom iznosi oko 300 kineskih juana, odnosno oko 5400 dinara.

“Severnokorejska vlada izuzetno je ozbiljna kada je u pitanju njihova nacionalna ideologija, tako da je širenje ovih medija koji konkurišu njihovoj propagandi za njih veliki i rastući problem - rekao je Sokil Park iz organizacije Liberty in North Korea (LiNK), koja radi s izbeglicama.

Notel se može kupiti i u nekim državnim radnjama. Legalizovani su prošle godine, ali građani moraju da ih registruju, pa su ograničeni samo na državne programe. Noteli dolaze iz Kine, legalnim ili ilegalnim putem. Izbeglica iz Severne Koreje Li Sokjun tvrdi da je u zemlju prošle godine uneo 18.000 notela kineske proizvodnje i da ih je naručio direktno iz fabrike u Guangčou koja ih proizvodi verovatno samo kako bi zadovoljila potražnju na severnokorejskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: