Tablet više nije u modi

Iako su prognoze od pre tri godine predviđale da će prodaja tablet uređaja na svetskom tržištu nezadrživo rasti, to se ipak nije dogodilo.

Izvor: A. M.

Sreda, 04.03.2015.

08:30

Default images

Foto: Martin Voltri / Flickr.com

Ne samo da je rast usporio, nego je na kraju prethodne godine zabeležen i prvi pad prodaje. Čak je i Apple, lider u tom sektoru, prodao 15 odsto manje iPada u 2014. nego godinu pre toga. To je posledica veće popularnosti jeftinijih, nebrendiranih uređaja čiji je udeo u prodaji za prethodnu godinu (29 odsto) premašio dva vodeća proizvođača, Apple (26 odsto) i Samsung (17 odsto).

Kako ističu analitičari tržišta, prenosi BBC, uzlet u početnoj prodaji tableta bio je posledica bržeg prihvatanja od strane korisnika nego što je to inače slučaj sa novim uređajima. Zato su i prognoze bile prilično optimistične.

Kada je to početno ushićenje prošlo, ljudi su počeli da se pitaju zašto bi kupovali tablet kada i pametni telefoni imaju iste mogućnosti. Čak se i prednost većeg ekrana tableta istopila kako su mobilni telefoni postajali sve veći (iPhone 6 Plus ima ekran od 5,5 inča).

Iako su tableti vodećih proizvođača jeftiniji od telefona sličnih karakteristika, telefoni se prodaju sa dužim rokom otplate, čime se dodatno podstiče njihova prodaja.

Stvari koje inače navode korisnike da kupe novi uređaj, kao što su bolja kamera ili baterija sa dužim vekom trajanja, postaju manje važne kada je o tabletima reč, jer je manje verovatno da će neko uređaje te veličine nositi van kuće.

Sledeće što je uticalo na pad popularnosti tabličnih kompjutera je i to što se uglavnom koriste za pregled sadržaja (najviše za video snimke i pregled vesti), a manje za stvaranje novih sadržaja, pa iz tog razloga korisnicima nije bitan kvalitet video ili tonskih zapisa koji mogu da naprave.

Poslednji potez proizvođača – povećanje ekrana na 12 i 13 inča, može da bude važan samo ukoliko se koristi kao zamena za personalni računar. S druge strane, što su veći, to su manje praktični za nošenje izvan kuće.

Kako predviđaju analitičari, tržište tableta neće propasti, ali trenutno je došlo do zasićenja u potražnji ovih uređaja. Prilika da se taj trend promeni jeste Svetski kongres mobilnih uređaja, koji je počeo 2. marta u Barseloni.
Prodaja tableta na svetskom nivou
2010. 15,6 miliona
2011. 59,8 miliona
2012. 124,8 miliona
2013. 216,3 miliona
2014. 216,1 milion


Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: