Sve što ste želeli da znate o Galaxy S6 i S6 Edge

Samsung je ozvaničio novu generaciju Galaxy S serije i time eliminisao sva nagađanja, špekulacije i pretpostavke koje su okruživale najočekivaniji smartphone na MWC-u. Samsung je promenio u potpunosti svoji filozofiju koja se sada okreće korisniku i nastoji da u potpunosti ispuni želje zajednice koja već neko vreme uporno insistira na promenama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

10:36

Default images

Okretnje novog lista će, kako nam se za sada čini, dovesti Samsung u fokus svakoga ko se i u najmanjoj meri interesuje za flagship grupu telefona, zahvaljujući radikalnim promenama koje su napravljene. Nismo ni najmanje očekivali da će nam Samsung doneti Galaxy S6 u ovom izdanju kakvo smo videli danas.

Verovatno najupečatljviji aspekt je upravo dizajn i kvalitet izrade kojim je kompanija u potpunosti okrenula leđa "plastičnim" Galaxy modelima na koje smo do sada navikli. Legura metala koja je za 50 procenata otpornija od najčvršće alternative koja se koristila za najbolje pametne telefone do sada. Pritom, sama tekstura materijala je fenomenalna, pa uređaj pod rukom ostavlja utisak skupocenog proizvoda na kakav nismo do sada navikli od Samsunga.

Oko metalne konstrukcije se nalaze sa obe strane Gorilla Glass 4 stakla čime je proizvođač učinio apsolutno sve kako bi Galaxy S 6 i Galaxy S6 Edge bili u potpunosti zaštićena investicija koja se neće "raspasti" prilikom pada. Tokom prezentacije je "neobavezno" ispao komentar od strane predstavnika Samsunga, da se "Galaxy S6 zasigurno neće kriviti poput nekih konkurentskih modela". Za neupućene, ova aluzija je zasigurno upućena uređaju kompanije Apple.
Galaxy S6 Edge nam donosi po prvi put ekran i prednje staklo koji su zakrivljeni na oba boka. Ovaj, takozvani "Dual-Curve", dizajn dodaje funkcionalnost o kojoj ćemo moći da pričamo tek nakon ekstenzivnog testa koji ćemo objaviti u narednom periodu. Zanimljiva informacija koju vredi spomenuti je da je za potrebe zakrviljenja Gorilla Glass 4 stakla potrebno zagrevanje na čitavih 800 stepeni Celzijusove skale.

Nova filozofija u Samsungu, prema rečima kompanije, stavlja funkcionalnost u prvi plan pa su oba nova telefona dizajnirana tako da savršeno leže u ruci. Hrapava tekstura metala sugeriše da je ova tvrdnja tačna, pa u malo vremena koliko smo imali da držimo i rukujemo Galaxy "šesticama, možemo reći da njihova tvrdnja nosi težinu. Oba uređaja su legla u ruku vrlo prijatno, a rukovanje je bilo izuzetno lagano. Pritom smo sve vreme bili sigurni u to da nam uređaj neće iskliznuti. Jedina briga koju imamo za dizajn kućišta je primetno ispupčen objektiv kamere za koji ostaje da vidimo kako će biti prihvaćen od strane korisnika. Razlog je jasan, a to su fizička ograničenja tehnologije, ali setimo se podrugljivih komentara na račun malog ispupčenja kod glavnog konkurenta.

Pored dobrog gripa, za ugodno rukovanje Samsung je kod oba modela implementirao ekran visoke rezolucije. Na dijagonali od 5.1 inča, sa rezolucijom od 2560x1440, SAMOLED ekran kod Galaxy S6 modela donose gustinu od 577 piksela po inču što je gotovo 50% više od iPhone-a 6 Plus. Oba nova ekrana (zakrivljeni i standardni) će raditi u kombinaciji sa Gear-VR sistemom.
Dakle, ekran i oblik telefona imponuju upotrebnoj vrednosti kojoj je Samsung dao najveću pažnju, tako da se glavno pitanje postavlja šta se dešava sa pretrpanim menijima koji su karakterisali prethodnu verziju. Drago nam je da kažemo da je sve to stvar prošlosti i Samsung se okrenuo simplifikaciji kojoj bi svi trebali da teže. Nema više nepotrebnih obaveštenja, nerazumljivih ikona i dizajna koji je uvek ostavljao taj specifični "korejski šmek". Interfejs Galaxy 6 i 6 Edge ima kolorno kodiranje (narandžasti meni = kontakti, ljubičasto = video, zelena = poziv itd.), kontrastne boje, jasne ikone koji imaju "label" i eliminišu lutanja i nejasnoće. Veliki napredak koji možemo da pohvalimo već sada i pre kompletnog teksta. Da li treba da pominjemo uopšte da će Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge dolaziti sa Android 5.0 operativnim sistemom?
Informacije koje se tiču hardvera su bile već manje-više poznate, pa Galaxy S6 modele pogoni prvi 14-nanometarski procesor sa Exynos 7420 u "Little-big" konfiguraciji sa Cortex A57 i CorteX A53 koji su upareni sa Mali T760 GPU-om. Uparen sa 3 GB RAM-a, ovaj telefon briljira na SoC i memorijskom aspektu što smo, realno gledano, očekivali. Ipak, bitan napredak predstavlja upotreba LPDDR4 memorije sa 80% više protoka u odnosu na LPDDR3 sa Galaxy-a S5.

Takođe, za odzivan rad sistema, potrebno je imati i veoma brzu "storage" jedinicu. Kako bi otišao korak napred, Samsung je implementirao Universal Flash Storage 2.0 koji kombinuje SSD i eMMC tehnologiju u jednom povećavajući brzinu glavne memorije što znači da će biti manje čekanja kada je potrebno da se upiše podatak poput slike, videa ili učita aplikacija. U ponudi će biti modeli sa 32, 64 i 128 GB memorije i u skladu sa tim će biti formirana i cena. Nažalost, druga strana medalje stiže u vidu informacije da nema slota za microSD kartice, što je prva takva situacija u Samsung smartfonima ove klase.
Interesantan deo prezentacije je deo na kome jedan od prezentera Samsunga kaže sledeće: "Kamera poseduje otvor blende od F1.9, Real-Time HDR, Low-Light Shot koji kombinuje više slika za svetlije slike u mračnim uslovima... A sada pređimo na glavnu kameru!". Da, prednja kamera je impresivna, jer pored pomenutih mogućnosti ima senzor rezolucije 5 megapiksela, a demonstrirane su njene mogućnosti koje su pregazile konkurenciju u najmanju ruku. Ostaje još da vidimo kako će se pokazati van scenarija u kojima je proizvođač vršio demonstraciju.

Zadnja kamera pored mogućnosti koje deli sa prednjom ima i 16 MPX senzor, integrisanu optičku stabilizaciju, Fast Tracking AF za brzi autofokus u pokretu, kao i jedan novitet koji je karakterističan za profesionalne aparate. Reč je o "Always-On Standby" modu. Praktično kamera se nikada ne gasi u potpunosti, zbog čega se nakon dvostrukog klika "Home" tastera pali u roku od 0.7 sekundi. Da bi pogonio sav ovaj hardver, Samsung Galaxy S6 i S6 Edge su dobili bateriju kapaciteta od 2550 mAh koja ima sistem veoma brzog punjenja. Naime, svakih 10 minuta punjenja garantuje 4h autonomije što će svakako obradovati sve koji vode aktivan život. Dodajmo na to i ugrađeno WPC i PMA bežično punjenje za koje nisu potreba dodatna "leđa" ili sličan dodatak i možemo da kažemo da je Galaxy S6 možda prvi model kod koga će ova tehnologija punjenja zapravo i zaživeti u nekoj većoj meri. Stvar koju treba naglasiti je da je po prvi put u top modelu baterija ugrađena i da joj se ne može direktno pristupiti.

Samsung se pohvalio i implementacijom NFC i MST sistemom plaćanja i generalno Samsung Pay sistemom, ali kako van Amerike i Koreje podrška ostaje pod znakom pitanja, priču na ovu temu ćemo ostaviti za neki drugi put.

Datum koji sve nas zanima je 20. april kada će prodaja startovati, a nedugo zatim možemo da ga očekujemo kod domaćih operatera u ponudi operatera gde verujemo da će nezavisno od cene izazvati veliko interesovanje domaćih korisnika. Za kraj, ostaje da kažemo da od ovog modela možemo očekivati veliki uspeh, jer je jasno da je Samsung napravio najveći korak napred i to u najboljem mogućem smeru od prve generacije Samsung Galaxy S smartfona.

izvor: benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: