Adobe Photoshop proslavlja 25. rođendan

Prošlo je već 25 godina od kako je svetu prvi put predstavljen Photoshop, jedan od najpopularnijih softvera svih vremena.

Izvor: cbsnews.com

Četvrtak, 19.02.2015.

14:17

Default images

Niko na svetu ne koristi taj program duže od Rasela Brauna. On je bio kreativni direktor Adobe pre 25 godina, kada su braća Džon i Tomas Nol osmislili softver koji je promenio način na koji vidimo svet.

Danas je sve od bilborda, reklama u magazinima, korica knjiga do postera za filmove – “fotošopovano”.

Ipak, nisu svi na početku prepoznali značaj ovog programa.

Džon i Tomas Nol su počeli da rade na programu iz hobija, a planirali su da ideju prodaju nekoj od kompanija.

Međutim, čak 30 puta su odbijeni, pre nego što je Adobe prepoznao “zlatnu koku”.

“Kada je Džon došao i pokazao mi Photoshop, posmatrao sam otvorenih usta”, kaže Braun. “Mnogo mi je drago što su ga druge kompanije odbile. To je bilo doba pre brze internet konekcije, pa je Tom, čim napiše novu verziju softvera, kopirao sve na disketu i slao mi poštom”.

Program je doživeo 15 izdanja i evoluirao u moćan i uticajan alat, što zbog široke upotrebe, što zbog zloupotrebe.

“Protivnik sam preteranog retuširanja fotografija, samo da bi se prodali magazini”, kaž Braun. “Mislim da je sve to predaleko otišlo”.

Knol se slaže.

“To je pitanje etike. Photoshop je alat i kao bilo koji drugi alat, može se koristiti u dobre ili loše svrhe”, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: