Ona je najplaćenija osoba u Appleu

Apple je objavio informacije o zaradi top menadžera u prošloj godini u kojoj najviše novca nije zaradio izvršni direktor Tim Kuk, nego Anđela Arents.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Nedelja, 25.01.2015.

08:50

Default images
Beta / AP Photo/Tony Avelar

Ona je prošle godine u Apple stigla iz Burberryja gde je bila izvršna direktorka i u kojem je prošle godine trebalo da zaradi 37 miliona dolara i pet miliona dolara bonusa.

Takođe, prilikom obračuna plate i svih finansijskih kompenzacija, u Appleu su uzeli u obzir i novac koji je Anđela trebalo da zaradi tokom sledećih godina u Burberryju tako da je ukupna suma koja joj je prošle godine pripala u Appleu veća od 73 miliona dolara – od čega je većina u deonicama.

Arents je u Appleu zadužena za maloprodaju i online trgovinu, odnosno za širenje poslovanja, pri čemu će njen najvažniji zadatak biti prodaja Appleovog sata.

S obzirom na njene poslovne uspehe i harizmu, neki novinari je već vide i kao buduću naslednicu Tima Kuka.

Kuk je inače prošle godine zaradio “samo” 9,2 miliona dolara, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlogodišnju zaradu od oko 4,2 miliona dolara. Ipak, Kuk se ne mora brinuti za novac jer je, prema podacima Business Insidera, 2011. od Applea dobio deonice u vrednosti od oko 376 miliona dolara koje će moći da proda tokom sledećih desetak godina.

Njegova desna ruka u Appleu, Džef Vilijams, prošle godine je zaradio više od 24 miliona dolara (20 miliona od deonica), a više od Kuka zaradili su i Edi Kju koji je zaradio 24 miliona dolara (takođe 20 miliona dolara od deonica) i novi izvršni finansijski direktor Luka Maestri – 14 miliona dolara.

Piter Openhajmer, koji je pre Maestrija obavljao dužnost izvršnog finansijskog direktora, prošle godine je zaradio 4,5 miliona dolara. Međutim, budući da je 2012. “okrenuo” više od 68 miliona dolara, ni on ne bi trebalo da ima problema s finansijskom situacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: