Na internetu ima više botova nego ljudi

Nikom nije jasno kako je automatizovani kod - poznatiji kao bot - počeo da preuzima internet.

Izvor: wired.com

Četvrtak, 18.12.2014.

15:48

Default images

Foto: The Magic Tuba Pixie / Flickr.com

Danas botovi učestvuju u oko 56 odsto internet saobraćaja, objašnjava Mark Gafan izvršni direktor kompanije Incapsula, koja se bavi bezbednošću na internetu. Ta firma je nedavno objavila analize prema kojim je na manjim sajtovima aktivnost botova čak i do 80 odsto.

Ljudi koriste botove kako bi kupovali opremu u onlajn prodavnicama, ili čak napravili najbolje rezervacije.

Tako je prošlog meseca bend Foo Fighters prodavao karte za predstojeću turneju isključivo u pravim blagajnama, samo kako bi stao na kraj botovima.

Jedan deo tih botova je maliciozan - može da obara sajtove, preplavi komentare spemom ili koristi sadržaj sajtova bez prethodne autorizacije.

Gafan kaže da oko 20 odsto saobraćaja na internetu dolazi od ovih botova.

U poslednje vreme su postali vrlo sofisticirani. Čak oponašaju Google ili funkcionišu u stvarnim pretraživačima na hakovanim računarima. Uspevaju da “reše” čak i captcha zagonetke.

Uprkos porastu broja ovih loših botova, postoje i neke dobre vesti. Recimo, ukupan procenat saobraćaja na internetu koji su ostvarili botovi, zapravo je manji u ovoj, nego u 2013. godini i to za oko četiri procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: