Test: Laptop Lenovo IdeaPad Y50-70

Najnovija serija multimedijalnih laptopova kompanije Lenovo stiže u dobro poznatom ruhu. Uz minimalne izmene u odnosu na prošlogodišnju Y500 seriju, ovi modeli stižu sa unapređenjima koja i jesu i nisu naročito značajna.

Izvor: Izvor: Benchmark.rs

Ponedeljak, 15.12.2014.

19:40

Default images

Najznačajniji novitet je ubacivanje nove serije grafičkih čipova kompanije Nvidia, odnosno GeForce 800 serije. U konkretnom modelu je prisutan GeForce GTX 860M, ali ćemo u raznim predstavnicima Y50 serije viđati različite grafike, i snažnije i slabije

Zapravo, obzirom da je naš dobijeni samo jedan od nekoliko primeraka koje možete naći u prodaji, prevashodno služi da bude adekvatan pokazatelj šta možemo očekivati u ovoj klasi računara. Broj dostupnih modela će očekivano biti veliki, i oni će se razlikovati ne samo po procesorima, grafikama i memorijama, već i po još nekim mogućnostima. Tako će recimo postojati verzije sa i bez ekrana osetljivog na dodir, modeli nižih ali i ultra-visokih rezolucija, i tako dalje. Stoga, nema naročite poente širiti uvod, već treba preći na konkretan model i videti o čemu se ovde zapravo radi.

Pakovanje je prilično jednostavno, a pretpostavljamo da i Lenovo, kao i ostali, teži da svede troškove na minimum, te da je sve ono što je najslađe zapravo skriveno ispod aluminijumskih površina laptopa. Sa računarom je došao samo strujni ispravljač, ne računamo li prateće prospekte i garancije. Lenovo je zadržao nedavno uvedenu praksi isporuke punjača koji se lako priključuju pomoću konektora koji su veoma nalik na USB konektore.

Kada su izgled i dizajn u pitanju, imamo samo reči hvale. Korišćeni materijal je brušeni aluminijum, ofarban u crno, i prisutan na svim delovima laptopa, odnosno i na gornjoj i na donjoj površini, kao i u unutrašnjosti, gde je prevučen slojem koji odaje utisak “gumiranosti”. Na poklopcu zatičemo piramidalno spuštajuće stranice, koje daju lep “šmek” izgledu laptopa. Generalno, Lenovo se dosta potrudio da svoju udarnu seriju multimedijalnih računara dobro istanji, i na momente ćete misliti da držite ultrabuk mašinu, sa kojom bi se Y50 svakako mogao pobrkati kada biste gledali njegove slike bez jasnijih predstava o njegovim dimenzijama.

Otvaranjem 15,6-inčne mašine dobija se pristup unutrašnjosti koja se bazira na kontrastu crne i crvene boje. Kombinacija deluje vrlo bombastično, obzirom da su crveni elementi/zvučnici pri vrhu, pojedini ukrasni detalji i linije, ali i – udarna stavka – tastatura crvenog pozadinskog osvetljenja, koja deluje prelepo. Ona je pune veličine, tipično za 15,6-inčne laptopove, i stiže u prepoznatljivoj AccuType izvedbi kompanije Lenovo.

Ekran koristi jednu veliku i dugačku zglopku kao vezu sa ostatkom računara. Sa leve strane zatičemo konektor za strujni ispravljač, LAN port, dva USB konektora i HDMI izlaz. Levo se nalaze audio konektori, čitač kartica, još jedan USB port i Kensington lock. Ne možemo reći da se radi o računaru sa naročito velikim brojem konekcija, ali nije baš ni da Y50 podbacuje po tom pitanju. Osim toga, raspored konektora je odličan, naročito sa desne strane gde nećete dolaziti u situacije da se vezuju uređaji koji se sudaraju sa mišem. Odlični JBL zvučnici koje svakako moramo pomenuti su smešteni pri vrhu unutrašnjosti, dok je sa donje strane pozicioniran njihov sabvufer.

Procesor na koji se oslanja Y50 laptop je Intel Core i7 4702HQ procesor. Na podrazumevanom taktu, ovaj četvorojezgarni procesor radi na 2,2 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, brzina mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,2 GHz.

CPU je, baš kao i svi Haswell procesori izrađen korišćenjem 22-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 6 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano), i ima TDP od 37 W. Koristi integrisano Intel HD 4600 grafičko jezgro, te DDR3 memoriju. Integrisana grafika radi podrazumevano na 400 MHz, a u Turbo režimu može ubrzati svoj rad na 1150 MHz, dok je memorija DDR3-1600 tipa. Memorije, kada je već pominjemo, ima 8 GB, što je sasvim dovoljno za sve zahtevne operacije, izuzev jako specifičnih, koje se uostalom ne rade na laptopu.

Kompletan test pročitajte na portalu Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: