Test - Asus Transformer Book T100TAF

Dobrodošli u doba hibrida laptopa i tableta. Kompanija Asus je započela ovaj trend svojim prvim Transformer modelom, dok su drugi proizvođači to ispratili uspešno ili manje uspešno.

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Utorak, 02.12.2014.

10:35

Default images

Asus nam ovog puta donosi Transformer Book T100TAF, osveženu verziju hibridnog tablet-laptop uređaja zasnovanog na Windows 8.1 operativnom sistemu sa Intel čipsetom poslednje generacije.

Tehničke specifikacije:

- Procesor: Intel Atom Quad-Core Z3735G 1.33GHz (Burst do 1.83GHz, 4 jezgra)
- Grafički čip: Intel HD
- Ekran: 10.1 inča LED HD 1366x768 piksela Touch (Glare)
- RAM: 1GB
- Memorija: 32GB eMMC
- Kamera: 2.0Mpix na prednjoj strani
- Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
- Konektori: USB 2.0, micro USB, micro HDMI, 3.5mm audio ulaz/izlaz
- Baterija: Li-Ion 2-cell 31WHrs
- OS: Windows 8.1 with Bing (32bit)
- Dimenzije tableta: 263 x 171 x 10.5 cm
- Dimenzije dock-a: 263 x 171 x 10 cm
- Ostalo: slot za microSD memorijsku karticu
To je tablet, to je laptop… Ne, to je Asus Transformer!
Asus Transformer Book pripada vrlo neobičnim, ali i praktičnim uređajima koji uspešno spajaju nešto što možda nije na prvu pomisao spojivo – laptop i tablet računar. Ovakvi uređaji su u početku bili dostupni samo sa Android operativnim sistemom, ali izlaskom Windows 8 OS i prvih uređaja sa tim OS-om poprimili su potpuno drugu dimenziju i stekli određenu popularnost, jer su učinili netbook računare suvišnim. Asus Transformer Book T100TAF zahvaljujući kompaktinim dimenzijama, maloj težini (oko 1kg zajedno sa dock-om) i performansama dovoljnim za potrebe većine korisnika pruža veliku fleksibilnost prilikom korišćenja u gotovo svakoj situaciji.

Asus Transformer Book T100TAF dolazi spakovan u kutiju većih dimenzija koja grafički nagoveštava da se ne radi o tipičnom laptop računaru.

Nakon podizanja poklopca kutije odmah je vidljiv Transformer upakovan u belu uvlaku koja ga štiti prilikom transporta.

Sadržaj pakovanja obuhvata osnovne dodatke koji su neophodni za rad na Transformer T100TAF – USB kabl, punjač, kratka uputstva za upotrebu i licenca za aktivaciju Office 365 programskog paketa.
Punjač sa Asus logoom je tipičnih specifikacija za uređaje koji poseduju bateriju velikog kapaciteta – 5V 2A.
Asus Transformer Book T100TAF je kompaktan i vrlo dopadljiv, ali se ne razlikuje značajno od standardnih laptop (ili netbook) računara. Jedino što je neobično na prvi pogled jesu jasno vidljivi tasteri na gornjoj polovini.
Na levoj strani T100TAF vidljiv je USB 2.0 port pune veličine, dok su tri tastera grupisana vrlo blizu jedan drugom. Njihova lokacija i funkcija je sasvim logična prilikom korišćenja uređaja u tablet modu – Windows taster za vraćanje na Modern UI interfejs Windows 8.1 operativnog sistema, kao i tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje/buđenje računara. Odmah pored tastera za uključivanje prisutno je diskretno LED svetlo koje obaveštava o stanju baterije prilikom punjenja – prelazi iz narandžaste u zelenu kada se baterija uređaja napuni.
Svi portovi koji su na tablet delu uređaja prisutni su na desnoj strani – microHDMI izlaz za povezivanje na eksterni ekran, microHDMI port za punjenje i transfer podataka, 3.5mm audio izlaz za slušalice i slot za microSD memorijsku karticu koji se koristi za proširenje memorije uređaja.
Donja strana uređaja odlično naleže na podlogu i pruža stabilnost prilikom korišćenja zahvaljujući silikonskim nožicama.
Podizanjem poklopca otkriva se sjajan displej osetljiv na dodir, tastatura nešto manjih dimenzija sa QWERTZ kodnim rasporedom i tačped.
Uprkos manjim dimenzijama, tastatura je vrlo zgodna za korišćenje. Tasteri na dodir deluju malo plastično, ali nakon jednog dana navikavanja na dimenzije i hod tastera osećaj prilikom korišćenja je odličan.

Tačped se ne razlikuje od onog na klasičnim laptop računarima i pruža preciznu kontrolu prilikom rada u desktop programima, dok je za navigaciju kroz Modern UI ipak zgodniji ekran osetljiv na dodir.
Prebacivanje iz laptop u tablet mod je jednostavno i obavlja se pritiskom i držanjem tastera u podnožju ekrana. Pritiskom na taster mehanizam oslobađa ekran, u kome se i nalazi kompletan računar, te ga je moguće podići iz ležišta. Jedina mana prilikom korišćenja uređaja u tablet modu je to što USB port pune veličine „ostaje“ na tastaturi.
Fizički izgled Transformer Book T100TAF nam se prilično dopao – gornji, tablet deo, izrađen je od bele sjajne plastike, dok je donji deo, koji sadrži tastaturu, matiran i ne ostaju otisci prstiju prilikom korišćenja. Uređaj je čvrst, stabilan prilikom korišćenja i nema većeg ugibanja tastature, tako da smo zadovoljni celokupnim kvalitetom izrade.

Displej

Ekran od 10.1 inč poseduje LED pozadinsko osvetljenje i rezoluciju od 1366x768 piksela. Displej je odličnog kvaliteta i, ukoliko se poredi sa netbook računarima, prikaz je vrlo oštar, što itekako znači prilikom čitanja sitnijeg teksta i pri pregledu video sadržaja. Uglovi vidljivosti su standardno dobri za IPS panele – sadržaj na ekranu je jasno vidljiv iz svih uglova, pa čak i vrlo oštrih. Jačina osvetljenja od 250 nita pruža odličnu vidljivost u skoro svim uslovima korišćenja, mada je reč o ekranu koji nije otporan na refleksije.
Asus je omogućio povezivanje i sa ekranom većih dimenzija preko microHDMI izlaza, što može značiti poslovnim ljudima koji imaju potrebu za većim i preglednijim displejom ili povezivanjem na projektor kako bi održali prezentaciju.

Softver i osećaj u radu

Asus Transformer Book T100TAF dolazi sa preinstaliranim „punokrvnim“ Windows 8.1 with Bing operativnim sistemom. Oznaka „with Bing“ ne označava da su odsutne neke funkcije, već predstavlja napor kompanije Microsoft da popularizuje svoj servis za pretragu – Bing je predefinisani pretraživač, ali ga je po želji moguće promeniti.

Pored preinstaliranog Windows operativnog sistema, uz Transformer dolazi i vrlo vredan softverski paket koji je važan poslovnim korisnicima i studentima – MS Office! Uz kod iz pakovanja dobija se godišnja pretplata na punu verziju Office 365 paketa. Iz tog razloga, Asus Transformer Book T100TAF ima posebno visoku vrednost za poslovne korisnike.
Modern UI, koji kod korisnika izaziva pomešane rekacije, savršeno funkcioniše na ovakvom tipu uređaja i maksimalno je prilagođen ekranima osetljivim na dodir. Pokretanje Modern UI aplikacija, gesture za prelazak iz jedne u drugu aplikaciju ili njihovo zatvaranje, manipulacija sa više prozora istovremeno... – sve odlično radi na Transformer T100TAF kada se koristi ekran osetljiv na dodir.
App Store kompanije Microsoft pruža veliki izbor besplatnih i plaćenih aplikacija koje su prilagođene za rad na ekranima osetljivim na dodir.

Asus Transformer Book T100TAF poseduje 1GB RAM memorije, što može ograničiti multitasking na dve ili tri veće aplikacije. Sam operativni sistem je odlično optimizovan i zauzima oko 400-500MB na ovom uređaju, dok se bez problema zauzme i do 90% RAM memorije prilikom rada sa više programa istovremeno (internet pregledač sa više tabova, reprodukcija muzike u pozadini, rad u Word-u). Ovo može predstavljati problem za neke korisnike, ali za većinu će ipak biti sasvim dovoljno. Bez obzira na visok procenat zauzetosti RAM memorije, performanse uređaja su ostale odlične i on je i dalje bio vrlo responzivan u radu.
.
Intel Z3735G procesor je odličan izbor za ovakav uređaj, jer uz malu potrošnju električne energije pruža zadovoljavajuće performanse u svakodnevnim zadacima, pa čak i u igrama koje su dostupne na App Store-u i izgledaju grafički impresivno (Asphalt 8, na primer). Reprodukcija video sadržaja visoke rezolucije, takođe, ne predstavlja nikakav problem.
Ugrađena kamera od 2Mpix na prednjoj strani i mikrofon omogućavaju neometano video četovanje i u laptop i u tablet modu.

Kada se ukaže potreba, dodirom na Desktop prebacuje se u već decenijama poznato okruženje gde je zgodnije koristiti tastaturu i tačped za unos komandi i teksta. Držanje prezentacije klijentu, pregled slike i videa, surf internetom i sl. svakako je lakše obavljati na tabletu. Međutim, kada je ozbiljniji rad u Office paketu, unos veće količine teksta, istovremeni rad sa više manje zahtevnih aplikacija u pitanju, prednost ima laptop mod.
Upravo fleksibilnost i jednostavna promena iz jednog režima rada u drugi predstavljaju najveću prednost ovog uređaja – koristite ga na način kako vi to želite ili koji iziskuje situacija u kojoj se nalazite.

Autonomija baterije

Trajanje baterije je još jedna velika prednost ovakvog tipa uređaja. Zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta i niskoj potrošnji procesora, Asus Transformer Book T100TAF će u većini situacija pružiti oko 5-6 sati rada. Proizvođač navodi trajanje baterije i do 9 sati rada, što je moguće ukoliko se radi u manje zahtevnim programima ili gleda video sadržaj.
Zaključak

Asus Transformer Book T100TAF je trenutno najpovoljniji uređaj ovakve vrste na tržištu. Spoj laptopa i tableta u jednom uređaju može predstavljati odlično rešenje za studente i poslovne korisnike kojima nije potrebna velika snaga, dok im znače prednosti laptopa i tableta, kompaktne dimenzije, ali i dugo trajanje baterije. Kao takav, predstavlja vrlo dobar izbor za manje zahtevne korisnike koji žele prenosiv uređaj koji će im omogućiti da budu produktivni ili da prosto uživaju u multimedijalnom sadržaju u svako doba.

Uređaj na test ustupio WinWin Shop

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: