Otkriven špijunski softver "nepoznatog porekla"

Kompleksno parče softvera koje služi za nadgledanje i špijunažu otkriveno je na računarima u deset zemalja, a pretpostavlja se da je reč o "sofisticiranom tehnološkom oružju neke vlade".

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

12:31

Default images

Kompanija Symantec je objavila da je poreklo malwarea kome je nadenut naziv "Reign" (vladavina) nepoznato, da nije pronađen na računarima u SAD, kao i da je detektovan najviše u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Veruje se da "Reign" prikuplja obaveštajne i industrijske podatke najmanje šest godina, a više od polovine inficiranih računara pripada pojedincima i malim preduzećima.

Osim toga, napadnute su kompanije iz telekomunikacionog sektora, istraživački instituti, ali i neki računari organa vlasti.

"Reign je kompleksan malware čija struktura otkriva retko viđen nivo tehničke potkovanosti. Njegove mogućnosti i resursi koji verovatno stoje iza njega upućuju na to da je to jedan od glavnih alata za sajberšpijunažu neke države", saopštio je Symantec, vodeća kompanija za bezbednost u IT sektoru.

Osim Rusije i Saudijske Arabije, napadnuti su računari u Meksiku, Irskoj, Indiji, Avganistanu, Iranu, Belgiji, Austriji i Pakistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: