Šta sve donosi Android 5.0 Lollipop?

Lollipop 5.0 stiže s mnogo novih opcija koje će promeniti način na koji koristimo Android uređaje.

Izvor: Tportal.hr

Ponedeljak, 17.11.2014.

08:47

Default images

Bez obzira na to koji pametni telefon koristite, verovatno niste zadovoljni dužinom trajanja baterije. Kad stigne izdanje 5.0, čak i ako nemate Nexus ili Motorolu sa standardnim Androidom životni vek baterije trebalo bi da se drastično popravi.

Brojni Android modeli već sad imaju opcije za štedljiviji rad baterije, ali 5.0 dolazi s tom opcijom ugrađenom u firmware, što omogućava nivo optimizacije o kom proizvođači mobilnih telefona mogu samo da sanjaju. U kombinaciji s već pomenutim opcijama za štedljiviji rad, često punjenje uređaja kakvo danas poznajemo postaće prošlost.

To nije jedina novina:

Kamera

Novo izdanje Androida donosi mnogo zanimljivih noviteta vezanih za kameru, ali za prosečnog korisnika najvažnije je to što aplikacije spoljnih dobavljača mogu pristupiti minimalno obrađenim fotografijama, što znači da ćete snimati u DSLR stilu, umesto u formatu .jpg.

Sigurnost

Samsung platforma Knox ugrađena je u 5.0, kako bi Android postao privlačniji poslovnim korisnicima. To znači dve stvari. Prvo, možete koristiti uređaj i u poslovne i u privatne svrhe jer je podeljen na dve sfere koje se ne mešaju.

Drugo, imaćete probleme vezane za isticanje licence i upozorenja ako ste skloni tome da “čačkate” Android kako biste ga prilagodili sebi.

Root

S novim izdanjem root će biti teže izvesti nego ranije, a možda čak i nemoguće.

Šta još treba da znate?

Android je eko-sistem koji se stalno razvija, a s njim i načela dizajna koja treba da sledite, ako koristite tu platformu. Zvanične Googleove aplikacije po pravilu među prvim pokazuju šta se može očekivati od budućih verzija Androida i nude predložak pomoću kog razvojni programeri i dizajneri mogu prilagoditi svoj interface.

Razigran i šaren, Material Design dominiraće Androidom na webu i desktopu. Novo izdanje dolazi i s revidiranim sistemskim fontom Roboto i potpuno novim animacijama, uključujući i povratnu spregu za dodir. Moguće je napraviti animacije između aplikacija, aktivnosti i ekrana.

Obaveštenja (notifikacije) su od sad dostupna direktno sa zaključanog ekrana i vodiće vas direktno do odgovarajuće aplikacije, bez zatvaranja one koju ste koristili u trenutku kad je obaveštenje stiglo.

Ako nosite pametni sat, ako ste kod kuće ili ste aktivirali prepoznavanje glasa, možete držati smartphone otključanim. Čim napustite prostor koji se smatra sigurnim, prestanete da govorite ili uklonite uređaj povezan Bluetoothom, pametni telefon će pretpostaviti da treba da se zaključa. To će smanjiti potrebu za otključavanjem i stalnim unošenjem lozinki.

Aplikacije će se otvarati brže, pošto je ugrađena podrška za 64-bitno procesiranje, poboljšane grafičke performanse za igranje u visokoj rezoluciji.

Nadogradnje za Google Play Services stižu na svakih šest nedelja, sa svežim podacima potrebnim za otkrivanje malwarea, “zakrpama” za sigurnosne propuste i dugoočekivanu opciju onesposobljavanja ili brisanja uređaja na daljinu u slučaju krađe.

Android Wear jedna je od ključnih opcija. Smartphone je zamišljen kao središte zbivanja, ali nosivi uređaji su ključni posrednik za usputne interakcije, kako bi se smanjila potreba za posezanjem za mobilnim telefonom. Puni SDK već je dostupan developerima.

Google Fit je novi set API-ja, prikuplja raznovrsne podatke iz aplikacija za fitnes i senzora u pametnom telefonu i svih nosivih uređaja koje koristite i skladišti ih na jedno mesto, na kom su vam dostupni u trenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: