Android 5.0 - Lollipop: Nova filozofija Androida

Svi znamo koliko Google voli slatkiše, a najnoviji slatkiš u njihovoj poslastičarnici je lizalica sa novim ukusom Androida.

Izvor: Dragoljub Radovanoviæ

Subota, 08.11.2014.

20:53

Default images

Uvek se radujemo novim verzijama Androida i novitetima koje sa sobom donose, a razloga da budemo uzbuđeni oko 5.0 verzije ima poprilično. Lollipop nije samo blaža nadogradnja kao što je bio slučaj kod Jelly Bean-KitKat tranzicije, već je u pitanju poprilično veliko unapređenje sa potpunim redizajnom korisničkog interfejsa, koji uz to donosi sijaset novih mogućnosti. Android L, kako je prethodno obeležavan, dostupan je u formi Developer Preview-a još od Google I/O skupa krajem juna meseca, i to samo za Nexus 5 i Nexus 7. Takoreći, Lollipop je nezvanično dostupan već mesecima za one nestrpljive sa pomenutim uređajima, ali zvaničan je postao tek od sredine oktobra sa otkrivanjem Nexus 6 smartfona i Nexus 9 tableta.

Dok najnoviji Nexus telefon neće tako skoro biti u našim rukama, uspeli smo barem da se dočepamo novog Nexus tableta, koji je prava retkost u ovom trenutku u Srbiji. Nexus 9 nam je omogućio da vidimo kako Lollipop izgleda na tabletu, dok se na smartfonu sa istim družimo otprilike nedelju dana u skoro pa finalnoj verziji na Nexus 5 modelu. Razmatrali smo da utiske o Androidu 5.0 pišemo još krajem juna kada je Developer Preview postao dostupan, ali smo ipak odlučili da sačekamo ispeglaniju i kompletniju verziju za Nexus 5, ali i da vidimo kako sve to izgleda na tabletu pre nego što se upustimo u pisanje ovog teksta.

Pošto možemo reći da smo se sasvim lepo upoznali sa Lollipop-om pri korišćenju oba tipa uređaja, želimo da vam prenesemo šta je sve novo u Android 5.0 verziji i kakav je utisak na nas ostavio novi, redizajnirani korisnički interfejs. Šta je uopšte Material Design koji se često pominje uz Lollipop? To je zapravo jedna potpuno nova filozofija dizajna, tačnije novi stil izgleda interfejsa, ali ne samo u vizualnom smislu, već i kroz lepše pokrete i animacije, uz poboljšanu interakciju. Jednostavno, Lollipop je "življi" od prethodnih verzija jer sa izvršavanjem svake radnje tokom korišćenja dobija se vizualna potvrda u vidu neke animacije. Pri svakom dodiru neke opcije na ekranu izvršava se određeni animirani pokret, pa je celokupno iskustvo interaktivnije i deluje tečnije.

Material Design pod kojim se podrazumevaju sve ove promene donosi čistiji, minimalističniji i kako se to sada kaže, "ravniji" korisnički interfejs. Gotovo svi proizvođači u poslednje vreme masovno prelaze sa 3D izgleda na 2D, koji moramo priznati zaista nekako deluje elegantnije. Lollipop jeste pretežno dvodimenzionalan, ali i dalje upotrebljava senke i realstično osvetljenje u svojim elementima, dok su boje relativno živahne. Svetle nijanse dominiraju celokupnim interfejsom, često se koristi bela boja, pa je mračniji taman izgled potpuno iskorenjen zarad "veselije" varijante. Crni elementi su nepostojeći, ali se tu i tamo može sresti tamnija ili svetlija nijansa sive boje. Dizajn Lollipop-а је sveukupno sasvim živahan i obojen raznim bojama, ali ne toliko kao što je TouchWiz nekada bio, već je dosta svedeniji, i izrađen sa ukusom.
Noviteti unutar Android 5.0 su brojni. Jedna od glavnih promena, takoreći ispod haube, jeste kompletan prelazak sa Dalvik na ART runtime. ART (Android Runtime) je jednostavno efikasniji i brži za sistem, a predstavljen je sa KitKat verzijom gde je bio u eksperimentalnoj fazi. Tu je naravno i najavljena 64-bitna podrška za uređaje i aplikacije. Nama interesantan dodatak je što Google Now sada funkcioniše čak i kada je ekran isključen ili zaključan, pa u svakom trenutku uređaj reaguje na "OK Google" komandu. Kada kažemo u svakom trenutku, mislimo na to gde god da se nalazite u interfejsu ili bilo kojoj aplikaciji - OK Google komanda funkcioniše. Ova mogućnost ne važi za sve uređaje, već isključivo za one sa Digital Signal Processing čipom: u ovom trenutku samo za Nexus 6, Nexus 9 i Note 4.

Projekat Volta je takođe jedan od noviteta koji obećava poboljšanje po pitanju autonomije baterije. Google je sa Lollipop-om optimizovao Android da ponudi bolju autonomiju, ali ne samo to, već podrazumeva i nekoliko softverskih dodataka. Jedan od njih je recimo Battery Saver režim koji isključuje sve nepotrebne procese, smanjunje frekvenciju procesora i grafičkog čipa, usporava stopu osvežavanja, pa čak i gasi pozadinsku sinhronizaciju kod aplikacija. Ovo je odlična opcija koju možete uključiti kada vam je nizak procenat preostale baterije, ona osetno usporava uređaj, ali iz ličnog iskustva drastično produžava period korišćenja kada je baterija pri kraju. Dodat je i takozvani "Istoričar baterije" koji nudi naprednije informacije o praćenju potrošnje.

Uz sve to, procenat potrošnje baterije kada uređaj "spava" je dodatno smanjen, što smo opet u praksi proverili na Nexus 9 tabletu, pa se čini da baterija gotovo i ne gubi procente kada ga ne koristimo. Još jedna nama veoma korisna stvar se tiče prikazivanja vremena do potpune napunjenosti baterije kada uređaj prikačite na punjač, a ova informacija se nalazi na ekranu za otključavanje.

Ljubitelji fotografisanja uz pomoć smartfona imaju razloga da budu uzbuđeni jer Lollipop donosi podršku za profesionalne ručne kontrole, ali i podršku za beleženje u RAW formatu. Još jedan novizet koji smo i lično isprobali je USB Audio podrška, gde smo uz pomoć OTG adaptera povezali Logitech USB slušalice i bez ikakvih dodatnih podešavanja dobili zvuk na njima. Mogu se povezati i USB mikrofoni, pojačala i mikseri, što je zaista odlična vest za audio entuzijaste.

Što se tiče dodavanja novih opcija i korigovanja korisničkog interfejsa, ovde su izmene brojne. Krenimo od ekrana za otključavanje na kome se pored časovnika, datuma i prečica, sada nalaze i notifikacije. Ne samo da su notifikacije ovde prikazane, već duplo tapkanje na njih vodi direktno za aplikaciju za koju su vezane, bilo da je reč to o Gmail-u, Hangouts-u, propuštenom pozivu, SMS-u, itd.

Takođe postoji i način za filtriranje notifikacija, poziva i poruka uvođenjem Interruptions opcije i takozvani Priority režim. Ovde se može podesiti šta vas može prekinuti - da li su to podsetnici i događaji u kalendaru, pozivi ili poruke, a tačno se može namestiti i ko od vaših kontakata sme da vas prekine i koliko će ovo pravilo trajati - od 15 minuta pa do 8 sati.

Još jedna korisna izmena svakako je da u Android 5.0 verziji dolazeći pozivi ne prekidaju gledanje video sadržaja ili slušanje muzike, već u vrhu ekrana dobijate polje sa opcijom - da li želite da se javite, ili da odbijete poziv i nastavite sa onim što ste prethodno radili bez prekidanja. Sada se primenjuje i pametnije rangiranje notifikacija u zavisnosti od tipa komunikacije i od koga one dolaze, a sam notifikacioni panel je vidno izmenjen. Pored samih notifikacija dodatnim prevlačenjem prsta na dole otkrivaju se Toggle dugmići i slajder za nivo osvetjenja, a tu je sada i korisna prečica za baterijsku lampu.

U dnu ekrana izmenjen je izgled navigacionih dugmića Back, Home i Task Switcher, koji su dosta uprošćenijeg dizajna i po malo nas podsećaju na trogao, krug i kvadrat PlayStation džojpada. Fioka sa aplikacijama ne prostire se kompletno preko celog ekrana, već je više sličnija folderu sa belom pozadinom. Nedavno pokrenute aplikacije sada dolaze u vidu 3D kartica, uključena je lepa animacija smenjivanja kako se krećete kroz aplikacije, a one se mogu zatvoriti dobro poznatim prevlačenjem u stranu, a dodat je još jedan način zatvaranja klikom na X u ćošku kartice.

Interesantna opcija kod Lollipop-a je da možete klikom na prečicu u notifikacionom panelu invertovati boje i dobiti efekat negativa na ekranu za celokupni korisnički interfejs. Ukoliko imate podržan uređaj, u našem slučaju Chromecast, lako je iz prečica projektovati ekran telefona ili tableta na televizor. Konkretno u slučaju Nexus 9 tableta, njegov korisnički interfejs je tek blago izmenjen u odnosu na interfejs smartfona, jer je samo takoreći uvećan i korigovan za veću dijagonalu ekrana. Ovo nije uopšte loša stvar u slučaju Nexus 9 modela koji koristi podrazumevanu uspravnu orijentaciju, baš kao smartfon. Kako će interfejs izgledati na horizonalnim tabletima, ostaje nam još da vidimo.

Promene koje Lollipop donosi su zaista brojne, pored pomenutih stvari u ovom tekstu postoji i ogroman broj sitnih korekcija, čak 128.680 izmena u odnosu na KitKat, a ukoliko vas zanima do najsitnijeg detalja šta je novo u Android 5.0, ostavljamo vam link ka izuzetno opširnom Change Log-u. Google voli da ubaci i određen interesantan detalj vezan za konkretnu verziju Androida. Tapkanjem na Android Version polje u About sekciji, dobija se lizalica kojoj dodatnim tapkanjem na ekran možete menjati boju, dok zadržavanjem prsta pokrećete i igricu u Flappy Bird stilu, samo što umesto ptice upravljate logoom Androida i izbegavate prepreke u vidu lizalica. Ah, taj Google :)

Završna reč

Google je uradio fenomenalan posao sa novom verzijom Androida. Lollipop donosi veoma osvežavajuću promenu u odnosu na KitKat, a prosto je uživanje koristiti ga, kako na smartfonu, tako i na tabletu. Material Design je vrlo čist, elegantan i zabavan, animacije su odlične, pa je nivo interakcije na vrlo dobrom nivou. Nivo glatkoće je fenomenalan, barem smo tako iskustvo dobili na Nexus 9 tabletu i Nexus 5 smartfonu, gde smo imali priliku da ga koristimo.

Da li će animacije u ovom broju predstavljati problem za uređaje niže klase, ostaje nepoznato. Lollipop je prepun korisnih dodataka, pa pored unapređenog dizajna, stekli smo utisak da je donekle povećana i funkcionalnost. Proizvođači obećavaju kraće rokove donošenje Android 5.0 verzije na svoje uređaje, a mi se iskreno nadamo da će ispoštovati svoja obećanja, kako bi se ova odlična verzija Androida što pre proširila na veći broj modela.

Izvor: Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: