Samsung: Najniža zarada od trećeg tromesečja 2011

Samsung je proizvođač telefona koji ima značajan profit na tržištu (uz Apple), ali u poslednjem tromesečju gigant iz Južne Koreje je doživeo nagli pad.

Izvor: B92

Subota, 01.11.2014.

12:38

Default images

Foto: opopododo/Flickr.com

Sveukupni prihodi za ovo tromesečje iznose 44.7 milijardi dolara, što je značajno manje u odnosu na iznos od 55 milijardi dolara iz istog prošlogodišnjeg tromesečja. Kompanija Samsung je obeležila ovo tromesečje kao period sa najnižim profitom ostvarenim još od 2011 godine.

Divizija mobilnih telefona, koja je bila najprofitabilniji deo Samsunga u poslednjih nekoliko godina, doživela je nezapamćen pad prodaje od čak 15%. Međutim, još veći problem predstavlja pad poslovnog dobitka na 1653 miliona dolara sa 4179 miliona dolara iz drugog tromesečja ove godine, i 6350 miliona iz prethodne godine.

Samsung ukazuje na promenu u raznovrsnosti svoje proizvodnje – jer su se u ovom tromesečju najviše prodavali jeftini i mid-range uređaji , što je dovelo do velikog pada u prosečnoj prodajnoj ceni. Prodaja Galaxy S5 uređaja je značajno opala, dok je Note 4 uređaj izašao pri kraju ovog tromesečja.

Prodaja tableta je poboljšana sa objavom Super AMOLED tablet Galaxy Tab S serije, ali prodaja u tom segmentu nije dovoljna da se nadoknadi razočarajuća prodaja mobilnih telefona. Samsung očekuje da će se prodaja tableta i telefona značajno povećati tokom prazničnog tromesečja, dok ce ih povećana konkurencija primorati na snižene cene.

Samsungov TV biznis je takođe značajno opao, zbog niže prosečne cene, kao i veće cene displej panela. Isporuka UHD i posebno zakrivljenih televizora se znatno povećala , ali opet ne dovoljno. Isporuke OLED modela su bile jako slabe, a LCD potražnja nije pomogla, i profit iz ovog segmenta je približan nuli.

Izvor: www.benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: