Ilon Mask: Rad na AI - prizivanje đavola

Ilon Mask, vizionar, milijarder i čovek koji između ostalog ulaže i u polje veštačke inteligencije, smatra da je "igranje" čoveka u toj oblasti u stvari igranje sa đavolom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2014.

12:25

Default images

"Radeći na razvoju veštačke inteligencije mi praktično prizivamo đavola. U svim tim pričama gde neki tip sa pentagramom i svetom vodicom priziva nekog demona, on misli da može da ga kontroliše. To nikada ne ispadne tako", rekao je Mask pred studentima prestižnog MIT-a.

Mask smatra da čovečanstvo mora da bude izuzetno oprezno u razvoju veštačke inteligencije i pojasnio je da ulaže novac u tu oblast "kako bi imao uvid u sve što se dešava", a ne kako bi ostvario finansijsku dobit.

"Misilm da moramo da budemo izuzetno pažljivi oko veštačke inteligencije. Ako bih morao da pogađam šta bi mogla da bude najveća spoljna pretnja čovečanstvu, verovatno bih rekao baš to. Sve više naginjem stavu da je potrebno neka vrsta regulacije, neko nadzorno telo, verovatno na međunarodnom nivou, čisto da budemo sigurni da nećemo uraditi ništa glupo", rekao je Mask.

Reči čoveka koji stoji iza automobila Tesla i svemirskog programa SpaceX tako podsećaju na scenario iz serijala "Terminator", ali i na potrebu za osnivanjem nekakve "Turingove policije", kakva postoji u u kultnoj sajberpank trilogiji Vilijama Gibsona (Neuromanser, Grof Nula, Monalizin natpogon).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: