Whisper obećava anonimnost, a prati korisnike

Društvena mreža Whisper preporučuje se korisnicima kao siguran način da razmenjuju poruke, kao najbezbednije mesto na internetu i siguran način da anonimni uzbunjivači ukažu na zloupotrebe.

Izvor: J. Kavaja

Četvrtak, 23.10.2014.

08:50

Default images

Međutim, Guardian otkriva da kompanija koja stoji iz ove mobilne platforme prati preko IP adresa čak i korisnike koji su isključili GPS lociranje i da podatke deli sa službama kao što su FBI, MI5 i sa američkim Ministarstvom odbrane.

Novinari britanskog lista bili su u trodnevnoj poseti u sedištu kompanije u Los Anđelesu da se dogovore o proširivanju novinarske saradnje. Otkrili su, međutim, da tamo postoji alatka koja omogućava zaposlenima da pretražuju GPS podatke o korisnicima, lociraju ih u radijusu od 500 metara i prate kretanje svakog korisnika. Ova tehnologija, omogućava kompaniji da prati sve poruke poslate iz Pentagona, bezbednosne službe NSA ili Bele kuće.

Suština ove aplikacije jeste da korisnici mogu anonimno da objavljuju poruke s fotografijom u pozadini. Međutim, izgleda da se poruke za koje korisnici veruju da su izbrisane čuvaju sa ostalim podacima još otkako je aplikacija lansirana 2012, u bazi koja može da se pretraži. Tu nisu sačuvana imena i telefonski brojevi korisnika, ali vreme i lokacija jesu. Whisper, prema ovom izveštaju, pravi i verziju aplikacije koja bi bila u skladu sa kineskim zakonima o cenzuri.

Novinari Guardiana su se za tri dana uverili da glavni urednik Nican Cimerman budno prati aktivnosti i kretanje korisnika za koje veruje da mogu da objave zanimljive informacije. Među trenutnim metama su zaposleni u vojsci i pojedinci koji rade u Yahoo, Disney i na Kapitol hilu. Verovatno su baš takvi metodi omogućili Cimermanu da sazna trač koji je objavio na svom profilu početkom godine kao ekskluzivu – da Gvinet Paltrou vara pevača benda Coldplay Krisa Martina (tada su još bili u braku), sa jednim holivudskim advokatom.

Guardian otkriva da je u nekim slučajevima kompanija delila podatke sa FBI i MI5 iako u uslovima korišćenjima navode da minimalno sarađuju sa vlastima u odnosu na druge tehnološke kompanije.

Whisper takođe deli podatke sa zaposlenima u Ministarstvu odbrane koji pretražuju objave da vide da li se pominje samoubistvo u porukama poslatim iz američkih vojnih baza. Američka verzija aplikacije privukla je milione korisnika, posebno među vojnicima koji na ovaj način objavljuju priznanja koja ne bi smeli preko Facebooka i Twittera.

Neimenovani zaposleni rekli su novinarima da su za vreme rata u Gazi pratili 13-14 izraelskih vojnika. Takođe, prate jednog korisnika koji tvrdi da je vašingtonski lobista opsednut seksom. Guardianu su preporučili da istraži vojnika koji će uskoro biti poslat u Irak. Iako je on isključio GPS, na osnovu IP adrese telefona ustanovili su da je bio u Avganistanu i bazi „Fort Rajli” u Kanzasu.

Kompanija je najpre sve negirala. Međutim, u subotu se oglasio izvršni direktor Majkl Hejvard rekavši da „shvataju da nisu nepogrešivi”. On insistira da je kompanija zasnovana na poštenju i transparentnosti i da će preduzeti oštre mere prema zaposlenima koji su prekršili te vrednosti. Hejvord je priznao da uzimaju IP podatke, ali ne i kako se te informacije koriste – osim što ih ponekad dele sa organima reda. Priznao je i da proveravaju ranije aktivnosti nekih korisnika da bi „ustanovili autentičnost” objava.

Da je nešto od objavljenog ipak tačno potvrđuje činjenica da su četiri dana posle objave teksta u britanskom listu promenjeni uslovi korišćenja, tako da sada piše: „Imajte na umu da čak i ako ste isključili geolociranje, i dalje možemo na osnovu IP adrese da odredimo grad i državu (mada ne i tačnu lokaciju).”

Guardian je ranije sarađivao sa ovom kompanijom da bi došao do veterana rata u Iraku koji bi hteli da iznesu svoje mišljenje o ISIS-u, da pronađe imigranta bez papira koji bi napisao autorski članak i da objavi neobična priznanja ljudi o Danu zaljubljenih. Posle ovih otkrića svaka saradnja je prekinuta, a slično su postupili i sajt BuzzFeed i televizija Fusion, koji su takođe bili partneri sa pomenutim servisom.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: