Tviter tuži Vladu SAD zbog špijunaže

Američka društvena mreža Twitter podnela je tužbu protiv američke Vlade zbog zakona o nadzoru.

Izvor: Tanjug B92

Sreda, 08.10.2014.

11:49

Default images

Naime, prema aktuelnim propisima, Tviteru je zabranjeno da objavljuje podatke po zahtevima američke vlade za informacijama o nalozima i aktivnostima korisnika ove društvene mreže, prenosi BBC.

Tviter tvrdi da se, na ovaj način, američka vlada krši slobodu govora koja je propisana Prvim amandmanom američkog Ustava, zbog čega je kompanija primorana da pokrene tužbu kako bi naterala vladu da bude transparentnija u pogledu zahteva za korisničkim podacima.

"Naše je uverenje da prema Prvom amandmanu Ustava imamo pravo da odgovorimo na zabrinutost korisnika i na izjave američkih zvaničnika i da pružimo informacije o razmerama nadzora američke vlade", objavio je advokat Tvitera, Ben Li na blogu.

Nekoliko velikih američkih IT kompanija bori se protiv zahteva američke Vlade da im se dostave privatni podaci korisnika, a među njima su Microsoft, Google, Facebook i Dropbox. Druge komapnije, među njima i Apple, ovu situaciju su “rešile” talo što su podatke enkriptovale i tako obesmislile zahteve američkog pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: