Google pokušava da smanji Samsungov uticaj na Android?

Kada su u pitanju Android uređaji, uobičajeno je da različiti proizvođači smartfona stavljaju svoj softver preko Googleove „čiste“ verzije Androida. Međutim, čini se da Google sada želi da njegovi partneri takođe stave kompanijin softver u prvi plan u svojim Android telefonima.

Izvor: Businessinsider

Subota, 27.09.2014.

16:16

Default images

Ukoliko pogledate neki od Samsungovih telefona, vrlo verovatno ćete naići na neke od Samsungovih aplikacija kao i kompanijinu sopstvenu prodavnicu aplikacija – Galaxy app store.

Amir Efrati sa sajta The Information tvrdi da je došao do poverljivih dokumenata koji otkrivaju da je Google povećao zahteve za partnere koji žele da prave Android telefone.

Tačnije, dokumenti pokazuju da kompanija želi da njeni partneri postave više njenih aplikacija i da one moraju da budu dodatno istaknute.

Jedan od razloga za ovo jeste želja Googlea da Android iskustvo bude konzistentnije, tvrdi Efrati. Ovo znači da će Google moći da odbije određene promene na svom OS-u, a Efrati ističe da je bilo „čestih sukoba u vezi sa ovim između Googlea i Samsunga“.

Naravno, ovo nije previše iznenađujuće – Samsung je poznat po tome što svojim Android uređajima dodaje svoj softver TouchWiz. Kompanija takođe u prvi plan stavlja svoje aplikacije i servise prilikom promocije novih telefona.

Iako je Samsung jedan od najvećih Googleovih partnera, on je ujedno i ozbiljan rival kada je u pitanju tržište mobilnih uređaja. Samsungovi neverovatno popularni Galaxy uređaji takmiče se direktno sa Googleovim Nexus uređajima i drugim proizvođačima koji koriste skoro fabričke verzije Androida.

Kao deo zahteva koje će proizvođači sada morati da ispunjavaju jeste veći broj Googleovih aplikacija - sa 9 koliko je kompanija tražila 2011. na 20 u 2014.

Ovogodišnji ugovor zahteva i da Googleov widget za pretragu bude na početnom ekranu telefona zajedno sa ikonom za Google Play store i Google folder unutar kog se nalazi 13 aplikacija kao što su Google Chrome, Google Maps, Google Drive, YouTube i Gmail.

Još nisu poznate implikacije ovih promena, ali ukoliko je Efratijev izveštaj tačan, može se desiti da ćemo u budućnosti moći da vidimo znatno manje prilagođavanja od strane proizvođača Android telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: