Microsoft želi da Samsung zameni Android za WP

Danas se Satja Nadela, CEO Microsofta, sastao sa Li Je-jongom, predsednikom kompanije Samsung Electronics, a dvojica zvaničnika su razgovarali o problemima koje dve kompanije imaju, ali i budućoj saradnji i mogućnosti da južnokorejski gigant sa Androida pređe na Windows.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

20:28

Default images

Mediji iz Koreje javljaju da su Nadela i Je-jong razgovarali o cloud computingu i mobilnim sigurnosnim platformama, ali je jedna od glavnih tema bila razmirica u vezi sa patentima, koja je dovela do toga da se pravda potraži na sudu.

Microsoft je nedavno podneo tužbu protiv Samsunga zbog toga što južnokorejska kompanija nije plaćala naknade za Android telefone.

Samsung je 2011. godine sa Microsoftom potpisao sporazum o uzajamnom licenciranju patenata, što je južnokorejsku kompaniju obavezivalo da plaća naknadu za svaki Android telefon koji proizvede. Iako Samsung nije ispoštovao odredbe ugvora, dve kompanije su izgleda spremne za nagodbu, što dokazuje i sastanak dva rukovodioca.

Još jedna velika tema o kojoj su Microsoft i Samsung razgovarali, odnosi se na operativne sisteme.

Samsung, koji je trenutno proizvođač nekih od najpopularnijih smartfona na svetu, koristi Android mobilni operativni sistem na svojim uređajima. Ali, ovo bi se uskoro moglo i promeniti.

Današnji razgovori dve kompanije ukazuju da bi Samsung mogao da lansira uređaje sa Windows Phone operativnim sistemom u budućnosti, a Je-jong je istakao da je razvoj ovakvih uređaja za specifična tržišta zaista moguć. Microsoft nije želeo da komentariše planove u vezi sa sa time da ubeđuje Samsung da pređe na Windows Phone u narednim godinama, ali je ovo sigurno mogućnost koja bi kompaniju iz Redmonda učinila zadovoljnom.

Windows Phone se i dalje bori da ostvari bolje rezultate na tržištu mobilnih operativnih sistema, pored Androida i iOS-a, a prelazak Samsunga na Microsoftovu stranu bi značajno poboljšao situaciju na ovom polju.

Izvor: Benchmark.rs/Softpedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: