Android L će automatski štititi vaše podatke

Bezbednost i privatnost korisnika postali su prilično važne teme u svetu smartfona u poslednje vreme. Appleov izvršni direktor Tim Kuk nedavno je dao svoje mišljenje u vezi sa ovom temom, a sada i Google radi na tome da učini Android bezbednijim i sigurnijim.

Izvor: TechRadar

Subota, 20.09.2014.

12:40

Default images

Kompanija je izjavila listu Washington Post da će naredna generacija njenog mobilnog OS-a, za sada neimenovanog Androida L, po prvi put automatski enkriptovati podatke. Korisnici Androida su do sada morali sami da aktiviraju ovu zaštitu na svojim pametnim telefonima.

Ono što je prilično važno jeste to da Google tvrdi da čak ni bezbednosne agencije neće moći da pristupe fotografijama, porukama i video snimcima koji se nalaze na enkriptovanom uređaju.

Apple je učinio sličnu stvar sa iOS-om 8 kako bi uverio korisnike da sama kompanija ne može ništa da preda vlastima kada su lični podaci u pitanju.

Sudeći po Googleu, cilj je da se najpopularniji operativni sistem na svetu učni još bezbednijim, a na tome se već neko vreme radi.

„Android već preko tri godine nudi enkripciju podataka, a ključevi se ne čuvaju van uređaja tako da ne mogu biti podeljeni sa vlastima. Naša najnovija verzija Androida imaće automatski uključenu enkripciju, tako da korisnici ne moraju da razmišljaju o tome da li je ona uključena“, izjavila je Niki Kristof, portparolka Googlea.

Nova generacija Androida očekuje se u oktobru, iako je ovom operativnom sistemu potrebno znatno više vremena da dospe do većeg broja uređaja usled masovnosti Android uređaja i njihovih međusobnih razlika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: