Kako izgleda vrli novi internet svet (FOTO)

Evo jednog potpuno novog načina gledanja na svet: karta koja pokazuje položaj svakog uređaja koji je konektovan na Internet.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

11:27

Default images

Sliku je kreirao Džon Materli, osnivač kompanije Šodan, koja se bavi analizom svih uređaja "spojenih" na internet. On je "pingovao" svaki uređaj na internetu, a zatim mapirao lokacije tih uređaja.

Boje pokazuju koliko se uređaja nalazi na određenom prostoru. Ako su tačkice crvenije, to je više uređaja. Što su svetlije, to ih je manje. Neka područja nemaju "tačkice", ali možete da primetite jednu tačku blizu sredine Grenlanda. Korisnik na Redditu, 2pete, identifikovao ju je kao opservatoriju u NOAA (The National Oceanic and Atmospheric Administration).

Materli je na Twitteru objasnio kako je napravio ovu kartu:

"Tehnički aspekti su vrlo jasni i nedvosmisleni: poslati zahtev PING na svaki IP na internetu, prikupiti pozitivne odgovore i potom ih iscrtati na karti", napisao je. Trebalo mu je oko pet sati kako bi prikupio podatke i još 12 sati za kreiranje karte. Materli je na Twitteru napisao da je prikupio podatke 2. avgusta i da namerava to da ponovi i prati promene tekom vremena.

"Očekivao bih da će ​​određena područja (posebno u Africi) postati svetlija, ali jedini način da to znam sigurno je da prikupim empirijske podatke i pratim ih na taj način", napisao je na Redditu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: