Apple izgubio bitku u ratu patenata sa Samsungom

Američki sudovi su odbacili tužbu Applea protiv svog konkurenta Samsunga kojom je hteo da zabrani komercijalizaciju tri smartfona Samsunga pod patentima koji mu pripadaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

18:15

Default images

Sudija Lusi Koh je, medjutim, konstatovala da Apple nije uspeo da dokaže da komercijalizacija tih uredjaja može da predstavlja opasnost po njegovu reputaciju, objavljeno je na veb sajtu pro.clubic.com.

Početkom godine Apple je dobio spor nakon čega je Samsung trebalo da mu isplati 120 miliona dolara.

Međutim, tom prilikom Samsungov rečiti advokat proglasio je pobedu u tom patentnom suđenju protiv Applea i izjavio da proizvođač iPhonea neće videti ni „centa“ od poslednje presude. On je takođe predvideo da će Apple staviti tačku na svoje tužbe zbog toga što nije uspeo da skrene pažnju kupaca sa Googleovog Android softvera.

„Do ove tačke Apple nije gubio nadu da može da nekako obogalji Android. Ovo je sasvim sigurno poslednja slamka za koju su se uhvatili. Moraju da shvate da neće usporiti Android svojim tužbama“, izjavio je Džon Kvin.

On je takođe dodao da Apple nema šta da pokaže nakon svog tog novca koj ije potrošio na suđenjima, kao i da kompanija pokušava da se dostojanstveno povuče.

Porota od 8 muškaraca i žena svoju poslednju presudu predala je prošli petak odlučujući da su obe kompanije kršile određene patentne zakone. Samsung je bez dozvole koristio 5 i sada mora da plati 119.6 miliona dolara ili manje od 6 odsto od 2.2 milijarde dolara koliko je Apple tražio.

U isto vreme, presuđeno je i da je Apple bez dozvole koristio 2 Samsungova patenta i dužan je da svom rivalu plati 158.400 dolara od traženih 6.2 miliona.

Međutim, kompanija iz Kupertina je u izjavi nakon presude izjavila da „presuda samo dodatno podvlači ono što su drugi sudovi širom sveta presudili – da je Samsung svesno ukrao kompanijine ideje i kopirao njene proizvode.

„Spremni smo da se borimo kako bismo zaštitili naporan rad koji je uložen u voljene proizvode kao što je iPhone i u koje naši zaposleni ulažu svoje živote ne bi li ih dizajnirali onako kao to naše mušterije očekuju“, saopšteno je iz Applea.

Appleovi advokati su tokom svojih zaključnih reči izjavlili da je Samsung namerno kopirao Appleove softverske patente za iPhone i iPad zato što nije imao tehnologiju koja bi mu omogućila da bude konkurentan, a meteorski uzlet ka slavi na tržištu smartfona pripisali su strategiji kopiranja Appleovih ideja.

„Na ovu presudu gledamo kao na pobedu. Apple već godinama vodi krstaški rat protiv Androida ali nije zaradio ni paru“, izjavio je Kvin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: