Strah do gubitka telefona je stvaran, ali postoji lek

Mnogima nije potrebna nauka kako bi im objasnila da smo opsednuti pametnim telefonima. Međutim, postoji prava riznica istraživanja koja opisuju efekat dopamina – neutrotransmitera koji mozgu šalje pulseve u centre zadužene za zadovoljstvo i nagradu svakim novim tvitom ili postom. Ovaj vid zavisnosti može se porediti i sa potrebom za nikotinom, drogom ili kockanjem.

Izvor: Qz.com

Ponedeljak, 25.08.2014.

19:40

Default images

Međutim, nova studija nudi drugačije objašnjenje za ovu našu opsesiju. U pitanju nije zavisnost koja nas tera da telefon konstantno držimo u ruci, tvrde istraživači, već anksioznost zbog mogućeg gubitka uređaja prepunog ličnih podataka.

Oni takođe tvrde da za ovo stanje postoji i lek, ili barem način da se anksioznost smanji – bek ap sistemi ili bezbednosne mere koje čuvaju naše podatke.

Objavljena u poslednjem izdanju žurnala „International Journal of Mobile Communications“, studiju su sprovela da kanadska istraživača sa McMaster univerziteta u Ontariju.

Oni objašnjavaju da sa rastom snage smartfona raste i količina podataka koje u njima nosimo – u pitanju su osetljivi i nezamenjivi podaci. To mogu biti lični kontakti, drage fotografije ili poverljivi podaci u vezi sa finansijama.

Svako ko je izgubio uređaj zna, gubitak ovih „resursa“ može da pretvori nesrećan događaj u traumatično i anksiozno iskustvo.

Kanadski istraživači otkrili su i da jako mali broj korisnika zna kako da zaštiti svoje podatke u situaciji kada ostanu bez smartfona ili dođe do nekog problema sa operativnim sistemom, dok su drugi u „poricanju rizika“.

Oni takođe naglašavaju važnost organizovanja kampanje koja bi podigla svest korisnika kada je bezbednost njihovih podataka u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: