Kina kreće na Android i Windows sa svojim OS-om

Kineska vlada radi sa kineskom akademijom inženjerstva na sopstvenom operativnom sistemu, koji bi trebalo da predstavlja zamenu za platforme kao što su Windows i Android.

Izvor: TechRadar

Ponedeljak, 25.08.2014.

13:40

Default images

Kineski operativni sistem bi trebalo da bude dostupan za desktop kompjutere vrlo brzo, možda čak i od oktobra, a postoje planovi da se ovaj OS prilagodi i za mobilne uređaje u budućnosti.

Međutim, zašto bi Kina želela da zameni sisteme koji se već godinama razvijaju, ili čak decenijama u slučaju Windowsa? Sve ima veze sa sigurnošću.

Kina je izuzetno zabrinuta, možda čak i paranoična, u vezi sa mogućim prisluškivanjem SAD.

Veruje se, ili barem predviđa, da će kineski OS za desktope početi da menja Windows operativni sistem u roku od nekoliko godina, dok bi na mobilnim uređajima on mogao da se nađe za 3 do 5 godina.

Kina ima tržište koje je prilično fokusirano na Android, a u poslednje vreme sve veći broj kompanija polako se približava internacionalnim tržištima.

Kompanije kao što su OnePlus, Oppo i Xiaomi svojim proizvodima (One Plus One i Xiaomi Mi 3) skrenule su pažnju kupaca van Kine. Međutim, postavlja se pitanje: Da li će usvajanje novog operativnog sistema umesto Androida usporiti ili ubrzati njihov prodor na druga tržišta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: