Koliko Android uređaja postoji na tržištu?

Ogroman broj različitih Android uređaja već duže vreme zadaje glavobolje razvojnim programerima. Koliko zapravo ima tih uređaja?

Izvor: Tportal.hr

Nedelja, 24.08.2014.

08:50

Default images

Odgovor na to pitanje ponudio je nedavni izveštaj firme Open Signal za 2014. godinu. Reč je o kompaniji s istoimenom aplikacijom, koja izrađuje mape pokrivenosti mrežama mobilne telefonije na osnovu podataka dobijenih direktno od korisnika pametnih telefona. Podaci koje tako prikupi dostupni su svima.

Osim pokrivenosti mrežom, prikuplja i više drugih podataka, pa tako i one vezane za Android i iPhone.

Tvrde da trenutno postoji 18.796 različitih Android uređaja, što je značajno više od prošlogodišnjih 11.868. Da bi došli do tog podatka, „pročešljali“ su 682 hiljade uređaja na kojima je instalirana njihova aplikacija, pa bi rezultat mogao dobro predstavljati stvarno stanje na terenu.

Nije teško prognozirati kako će se taj broj povećati - svake godine veliki broj novih Androida pojavi se na tržištu, a postojeći ne nestaju odjednom.

Malo koga će iznenaditi podatak da Samsungovi uređaji dominiraju s udelom od 43 odsto (ipak, manjim od prošlogodišnjih 47,5 odsto). Prednjače Galaxy S3 i S4. Sony je na drugom mestu, sa slabašnih četiri odsto. Među popularnijima su LG, Motorola i Huawei. Ipak, 12 od 13 najčešćih Androida su Samsungovi.

Gotovo 21 odsto korisnika Androida su na izdanju KitKat (4.4), a većina ima bar Ice Cream Sandwich (4.0), dok se tek nešto više od 14 odsto njih drži Gingerbreada ili Froye.

Poređenja radi, prema Appleovim podacima iOS 7 je na 91 odsto njihovih uređaja, 6 na osam odsto, a tek jedan procenat na starijim izdanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: