DirectX 12 troši 50% manje energije od prethodnika

DirectX neće samo učiniti da igre izgledaju bolje – Microsoft i Intel takođe su pokazali kako će smanjiti potrošnju energije za impresivnih 50 odsto.

Izvor: TechRadar

Nedelja, 17.08.2014.

15:46

Default images

Kompanije su ovo demonstrirale koristeći posebnu aplikaciju na Surfaceu Pro 3 skromno opremljenim sa Intel Haswell procesorom i Intel HD4400 integrisanim grafičkim čipom.

Aplikacija je renderovala scenu sa 50.000 asteroida između kojih je dolazilo do sudara u svemiru. Prelazak na DirectX 12 nije samo smanjio potrošnju energije, već je i duplirao broj kadrova u sekundi.

Ključna razlika između DirectX-a 11 i 12 leži u činjenici da DirectX 12 dozvoljava da GPU preuzima obradu podataka u vezi sa objektima i proračunava sudare. Procesor je obično zadužen za ove proračune, ali njihovo prebacivanje na grafičku sada kartu dozvoljava procesoru da koristi manje energije i da se manje greje.

Naravno, to znači da grafička karata sada koristi više energije, ali je tokom demonstracije pokazano i da DirectX 12 može da renderuje duplo veći broj kadrova kada mu je dostupna snaga koju koristi DirectX 11.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: