Od dame u nevolji do lovca na glave

Ženski likovi u video igrama nisu više ograničeni na uloge nejakih žrtava, koje čekaju da budu spasene. Muzej video igara u Berlinu pokazuje da one, kada zatreba, mogu (i te kako) biti i opasne heroine.

Izvor: Izvor: Suzane Dikel / mma / Urednik: Jakov Leon / dw.de

Nedelja, 17.08.2014.

08:46

Default images

Džon Marston vija lasom i cilja. Hvata svoju metu, ženu, baca je preko svog konja i galopira do obližnjih šina. Ženu zatim polaže na šine i čeka da naidje voz. Ona se bori ne bi li se oslobodila, ali bez uspeha. Voz dolazi i prelazi preko nje. Krv prska na sve strane dok se reč „uspeh“ trijumfalno pojavljuje na ekranu.

Na sreću, ova užasna scena ne dolazi iz života, već iz video igre „Red Dead Redemption“, gde igraču svaka smrskana žena donosi poene. Sa druge strane, ako ubijete muškarca poena nema. Iako izrazito okrutna, ova igrica ukazuje na činjenicu da je mali izbor ženskih likova u video igrama. One su ili žrtve koje je potrebno spasiti ili su oskudno odeveni likovi prenaglašenih oblina, prenosi Dojče vele.

Dama u nevolji

Medijska stručnjakinja Anita Sarkesian prati ženske likove u popularnim medijima. Na svom video podkastu „Feministička frekvencija“, ona predstavlja različite ženske uloge u računarskim igricama. Jedna od standarnih jeste „devica u nevolji“, gde je žena predstavljena kao slaba, glupa i neefikasna. Sarkesian finansira svoj serijal preko Interneta, gde je uspela da skupi 150.000 dolara, mnoge pohvale, ali i uvrede. Pornografski materijal je postavljen na njenu stranicu na Vikipediji, čak je i napravljena igrica u kojoj njen lik šamaraju. Kritikovali su je i da je pristrasna u komentarima jer se šminka i navodno mrzi video igrice. Drugi pak kažu da je cela diskusija o igricama preterana, jer su one ipak „samo za zabavu“.

O Bože, igrao sam ženski lik!

Organizatori izložbe „Vodeća dama“ (Leading Lady) u Berlinu krenuli su drugim putem, prikazujući igrice u kojima dominiraju jake žene.

„Neko se fokusira samo na negativne primere. Mislim da je interesantno nepristrasno pogledati žene u video igricama i zapitati se koje uloge su njima namenjene“, kaže jedna od kustoskinja Marša Tobe. Zapravo, postoji dosta igrica u kojima žene nisu predstavljene kao bespomoćne žrtve. Ova izložba pokazuje osam video igara, različitih žanrova i zemalja porekla. Među njima je i pucačka igrica „No One Lives Forever“ sa tajnom agenticom Kejt Arčer i akciona avantura „Beyond Good and Evil“ sa odvažnom reporterkom Džejd. Najstarija igra je i najnapetija - „Metroid“ iz 1986. godine. U njoj igrač vodi lovca na glave Samus Aran kroz svet piksela. Tek na kraju igre Samus skida svoj šlem i otkriva da je žensko.

„Voleo bih da mogu da vidim sve te muškarce koji su igrali ovu video igricu i ispred svojih konzola shvatili: ‘O, Bože, pa ja sam bio žena!’“, kaže Tobe smejući se i nastvalja: „Najinteresantnije je zapravo pitanje zašto je automatska pretpostavka da je lik koji si igrao muško?“

Stara i nova Lara

Da li je to zato što se hrabrost i borlilački duh generalno pripisuju muškarcima? Jedna od najpoznatijih heroina video igrica poseduje upravo sve te "muške kvalitete". Reč je o Lari Kroft. Od 1996. godine ona skita kroz serijal „Tomb Raider“. Kroz stare hramove i divlje džungle, ona kruži na motoru, ubijajući protivnike i divlje životinje. Dokazuje da video igrice sa vodećim ulogama heroina mogu da budu uspešne. A muškarci se ovde izgleda slažu.

To je možda, na prvom mestu, zbog njene atraktivnosti. Tu ne treba prevideti činjenicu da je tokom godina njen izgled postao manje seksipilan, a više prirodan. Njene grudi su se smanjile, a umesto kratkog šorca ona sada nosi farmerke. Ipak, stara verzija Lare ima više poklonika. Upravo statue dve Lare krase ulaz berlinskog muzeja:

„Nova Lara nije toliko popularna kod muškaraca kao stara. Kada slikaju svi slikaju staru Laru“, primećuje Tobe. Postoje i kontroverze kada je reč o ulozi nove Lare. Prvobitno ratoborna devojka postepeno je prerasla u jaku ženu.

Kada dama spašava heroje

Posetioci izložbe, a to su većinom muškarci, uglavnom zastupaju pragmatični pristup. „Izložba svet video igara približava ženama“, kaže jedna od njih. On dodaje da za njega nije bitno da li igra muški ili ženski lik već da li je priča dobra ili loša. Iznenađeno naglašava i da, uprkos pozitivnim kritikama, serijal „Beyond Good and Evil“ nije naišao na dobar odziv kupaca.

Ista sudbina zadesila je i naučno-fantastičnu igricu „Remember Me“, u kojoj se pobunjenica Nilin bori protiv umnožavanja misli. Francuska produkciona kuća Dontnod imala je problema da nađe izdavača za ovu igru. Oni su uglavnom zadržali stav da žena u glavnoj ulozi jednostavno „ne funkcioniše. Jedan od neobičnih likova ove izložbe je staromodna „dama u nevolji“, princeza Pič iz serijala „Super Mario“. Poslednjih 30 godina ona je u zatočeništvu Donki Kong-a, a Mario pokušava da je spase. Uloge su bile zamenjene 2006. godine, kada su Mario i Luiđi kidnapovani, a Pič, obučena u svoju karakterističnu roza haljinu, ima zadatak da ih oslobodi. Pokazalo se da i princeze znaju da budu žestoke - kada zatreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: