Android L - šta već sada možete da imate

Tokom godina izgled Android operativnog sistema se menjao. Prvi veliki redizajn videli smo krajem 2011. godine predstavljanjem 4.0 Ice Cream Sandwich verzije i Holo dizajna. Nakon toga, sve verzije do poslednje 4.4 KitKat izgledale su isto sa malim izmenama u nekim aplikacijama.

Izvor: Saša Petroviæ

Sreda, 13.08.2014.

08:40

Default images

Međutim, od ovogodišnje Google I/O konferencije stvari se menjaju ponovo - predstavljena je Android L verzija (koja će na jesen dobiti i naziv neke poslastice) kao i potpuno novi dizajnerski pravac nazvan Material dizajn koji zamenjuje dobro poznati Holo.

Tamne pozadine sa plavom bojom zamenjene su belim pozadinama u kombinaciji sa raznim drečavim bojama i ponekom pastelnom. Dodate su moderne animacije pri pokretanju aplikacija i samoj interakciji sa uređajem, promenjen je izgled multitasking panela, promenjen je izgled notifikacione trake ali i izgled soft tastera u navigacionoj traci. Sada su tu geometrijski oblici trougao, krug i kvadrat. Kao velikom ljubitelju Sonyjevih uređaja ovaj Googleov potez mi se baš dopao. Doduše fali X, ali i bez njega je OK. Šalu na stranu, tasteri izgledaju lepo, mada, mislim da u finalnoj verziji neće biti prisutni u ovim oblicima.

Ako još uvek niste videli koje sve to izmene donosi Material dizajn pogledajte ovaj kratki video. Ako želite da saznate više o Material dizajnu posetite Google Design sajt i/ili zapratite Google Design na Google+ društvenoj mreži.

Trenutno u novoj L Developer Preview verziji Android operativnog sistema mogu da uživaju samo korisnici određenih Nexus uređaja (i to oni napredni koji znaju kako da ih nadograde), dok će većina korisnika drugih uređaja morati da bude strpljiva do jeseni ili do početka sledeće godine.

Za sve nestrpljive kojima se svideo Material dizajn i koji bi voleli da donekle promene izgled Jelly Bean/KitKat verzije na svom telefonu dok L ne stigne, odabrao sam nekoliko besplatnih aplikacija.
ExDialer Theme Android L

Android L tema za ExDialer brojčanik koji nikada nisam koristio. Instalirao sam ga samo zbog ovog teksta kako bih vam preneo utiske. A utisci su sve u svemu, pozitivni. Kao i drugi brojčanici koji su dostupni na Google Play prodavnici ima neke dodatne opcije ali mu zato neke (koje koristim u defaultnom brojčaniku) fale. Kada instalirate brojčanik, instalirajte i temu koju ćete u opcijama podešavanja aktivirati da biste dobili L izgled.

Skinite ovaj brojčanik

Skinite temu
Android L Keyboard Pro

Android L tastatura osim izgleda ne pruža apsolutno ništa, čak ni mogućnost podešavanja! Ali izgleda veoma lepo. Ako vam dodatne opcije nisu bitne i želite da vam tastatura izgleda kao u L verziji, ova je pravi izbor.

Ako vam opcije jesu bitne, bila je jedna bolja na Google Play prodavnici ali je iz nekog razloga uklonjena. Potražite .apk fajl na XDA forumu. Verujem da ćete ga naći.

Skinite Android L Keyboard Pro
Android L LockScreen

Lockscreen aplikacija koja za razliku od gore pomenute tastature poseduje opcije podešavanja. Ne dozvolite samo da vas iznerviraju reklame jer će se pojavljivati dok budete sređivali izgled lockscreena. Reklame menjaju čak i mesta na kojima se nalaze. Može se desiti da greškom kliknete na neku. Inače, lockscreen koristi isti raspored prečica i istu pozadinu kao i originalna L verzija lockscreena.

Skinite Android L LockScreen
Android L Wallpaper

Jednostavna aplikacija sa najobičnijim ali lepim pozadinama među kojima je i originalna L pozadina. Sve pozadine poređane su po kategorijama. Instalirajte i izaberite onu koja vam se najviše dopada.

Skinite Android L Wallpaper
Moonshine Icon Pack

Kada se pre nekoliko meseci na internetu pojavila slika na kojoj su bile najpopularnije Googleove aplikacije ali sa potpuno novim ikonama ljubitelji Androida su želeli da ih imaju istog trenutka.

Toliko su dobro izgledale! Nexbit Design tim bio je najbrži pa je prvi predstavio Moonshine ikone. Ovo pakovanje ikona koristim već nekoliko nedelja i mogu reći da izgledaju jednostavno i lepo.

Ekipa koja stoji iza njih redovno ih updateuje tako da uvek možete očekivati neku novu pozadinu ili ikonu.

Od zanimljivih opcija koje su dostupne u okviru aplikacije nalazi se opcija Request Icons - možete da zahtevate od programera one ikone koje vam nedostaju.

Najavljen je i veliki 1.7 update koji će biti uskoro dostupan.

Skinite Moonshine Icon Pack
Xperia Lollipop Theme

Tema namenjena Xperia telefonima sa Android 4.4. KitKat verzijom. Bitna stvar u vezi ove teme je da osim pozadine menja i izgled soft tastera u navigacionoj traci (trougao, krug i kvadrat). Na XDA forumu dostupno je više verzija, izaberite onu koja vam odgovara. Ja koristim Lollipop plus verziju jer nudi mogućnost odabira live wallpapera (žive pozadine).

Skinite Xperia Lollipop Theme Instalirajte i Nova launcher o kojem sam pisao prošle nedelje kako bi vam iskustvo bilo upotpunjeno odličnim L animacijama.

Uskoro možemo očekivati Material dizajn u svim boljim i popularnjim aplikacijama. A dok čekamo zvaničan datum pojavljivanja nove Android verzije kao i njeno ime, Google je nekoliko svojih aplikacija već updateovao.

Piše: Saša Petrović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: