Siri je bila početak, Viv je budućnost

Kada je Apple najavio iPhone 4S 2011. godine, medijski naslovi nisu hvalili njegov brzi A5 čip ili poboljšanu kameru već su bili fokusirani na neobičnu novu funkciju – inteligentnog ličnog asistenta pod imenom Siri. Međutim, od tada je prošlo dosta vremena, dovoljno da se zapitamo – šta nam sledeće sprema silicijumska dolina kada su lični asistenti u pitanju?

Izvor: Wired

Utorak, 12.08.2014.

16:43

Default images

Siri je bila obdarena ženskim glasom i činila se poput prave osobe zbog načina na koji je bila u stanju da razume šta joj korisnik govori i izađe u susret njegovim željama, piše "Wired".

Siri je bila brilijantna u ispunjavanju određenih zahteva, poput: „Da li možeš da mi namestiš alarm za 6.30 ujutro“ ili „Pozovi Dajanu na njen mobilni telefon“.

Ona je takođe imala i ličnost. Ukoliko biste je upitali da li postoji Bog, odgovor bi, uz malo oklevanja, odisao mudrošću: „Moje pravilo je da odvajam duh i silikon“.

Međutim, nakon nekoliko meseci korišćenja, pojedina ograničenja postajala su očigledna. Ukoliko biste tražili da vam rezerviše put avionom određenog datuma, Siri bi vas uputila na brojne sajtove posvećene putovanju – ali vam ne bi obezbedila sedište u avionu tog određenog dana.

Siri je umela da proveri vaš kalendar i razumela je pitanje, ali nije bila u stanju da spoji te dve stvari, to je još van njenog domašaja.

Međutim, tim inženjera okupljenih oko startapa pod imenom Viv Labs tvrdi da je blizu toga da stvori napredni oblik veštačke inteligencije koji bi uklonio sva navedena ograničenja.

I dok Siri može samo da izvršava akcije koje su joj Appleovi inženjeri implementirali, ovaj novi program, kako njegovi kreatori tvrde, biće u stanju da uči dajući sebi skoro bezgranične mogućnosti.

Vremenom, program bi bio u stanju da koristi vaša interesovanja i skoro bezgraničnu mrežu konekcija kako bi vam dao odgovor na skoro svako pitanje i završio skoro svaki traženi zadatak.

„Siri je prvo poglavlje jedne znatno duže i veće priče“, tvrdi Dag Kitlaus, jedan od osnivača Viva. I trebalo bi mu verovati pošto je on bio jedna od osoba koje su stvorile Siri, kao i njegove sadašnje kolege, Adam Čejer i Kris Brigam.

Njihov cilj jeste da stvore novu generaciju veštačke inteligencije koja je u stanju da procesuira masivne blokove podataka kako bi predvidla i ispunila naše želje.

Viv ima cilj da bude prvi asistent koji će zaista ispuniti svoju ulogu. Ona želi da bude ne samo zaslepljujuće pametna i beskrajno fleksibilna, već i sveprisutna.

Njeni kreatori tvrde da ćemo pristupati veštačkoj inteligenciji kao alatu, baš kao što to činimo sa strujom. Prostim govorom bićete u stanju da se povežete sa „globalnim mozgom“, a taj mozak može pomoći napajanju brojnih drugih aplikacija i uređaja.

„Izuzetno sam ponosan na Siri i uticaj koji je ostvarila, ali je ona mogla da ponudi toliko toga više. Sada želim da stvorim nešto što je veće od mobilnog, veće od korisnika, veće od desktop računara ili posla. Želim da stvorim nešto što će iz temelja promeniti način na koji pravimo softver“, tvrdi Čejers.

Za razliku od Siri koja radi samo ono za šta je programirana, Viv prevazilazi ta ograničenja generišući sopstveni kod u trenutku bez potrebe za programerima.

Ukoliko biste zatražili da vam Viv obezbedi let do Dalasa sa sedištem dovoljno velikim da se Šakil O’Nil u njemu baškari, ona bi podelila rečenicu i potom bi izvela svoj najbolji trik – automatski bi generisala brz i efikasan program da poveže resurse treće strane, recimo sajt koji se bavi analiziranjem veličine sedišta i medijski vodič NBA, kako bi identifikovala dostupne letove sa dosta prostora za noge. I u stanju je da sve to učini u deliću sekunde.

Viv je otvoren sistem koji će integrisati brojne poslove i aplikacije u svoj bezgraničan mozak.

Tehničke barijere su minimalne, potreban je kratak trening (u pojedinim slučajevima u trajanju od nekoliko minuta) kako bi razumela žargon određene teme. Kako je sve više ljudi bude koristilo, tako će ona postajati pametnija.

Rezultat svega toga mogao bi da bude asistent koji će znati šta želite od njega i pre nego što to zatražite.

Primera radi: Ukoliko u telefon izgovorite „pijan sam“ bez ikakvog daljnjeg objašnjenja, Viv će pozvati taksi servis koji najčešće koristite, poslati ga do mesta na kom se nalazite i daće mu instrukcije gde da vas vozi.

Kreatori Siri ubeđeni su da će njihova naredna kreacija zaseniti prvu. Međutim, da li će se, i kada to desiti, pitanje je na koje čak ni Viv trenutno ne može da da odgovor.

Foto: Image courtesy of pixtawan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: