Tim Eyenaemia pobednik Imagine Cup-a

O ishodu Microsoftovog Imagine Cup-a već ste obavešteni prošlog petka, ali za one koji žele da saznaju još nešto - Microsoft Srbija misli da ima još zanimljivosti.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2014.

14:25

Default images

Krajem prošle nedelje završen je ovogodišnji Microsoft Imagine Cup, najveće svetsko IT takmičenje za studente, proglašenjem pobednika – tima Eyenaemia iz Australije. Ekipa sa petog kontinenta kreirala je istoimenu aplikaciju, koja omogućava dijagnostikovanje anemije pravljenjem selfie fotografije.

Uprkos odličnim reakcijama članova žirija, BarFoo tim iz Srbije se nije plasirao na neko od prva tri mesta u kategoriji u kojoj se takmičio. Činjenica da su studenti Matematičkog fakulteta iz Beograda sa svojom aplikacijom Sonochrome dospeli u Svetsko finale je veliki uspeh.

Inovativna aplikacija Sonochrome, kreirana za Windows Phone 8 i Windows 8.1, pretvara boje u zvuk i na taj način pomaže daltonistima i slepim osobama da osete boje. BarFoo tim je prošao dug put do Svetskog finala – pobedili su u jakoj konkurenciji u Nacionalnom finalu, potom prošli Svetsko polufinale, u kom je učestvovalo više od 170 timova iz 76 zemalja sveta.
BarFoo tim u Svetskom finalu Imagine Cup-a
“Sjajna nedelja je iza nas. Mnogo iskustva smo stekli i mnogo naučili tokom rada na našem projektu, počevši od nacionalnog finala pa sve do kraja ovog puta. Organizacija takmičenja je bila odlična, sve nam je bilo obezbeđeno – na nama je samo bilo da pokažemo zašto smo tu gde jesmo, što smo i uradili. Dali smo 101 odsto sebe, kao i do sada, pokazali se u najboljem svetlu i pokazali da Srbija ima šta da prezentuje u svetu”, kaže Đorđe Relić, član BarFoo tima, koji je upravo doputovao u Beograd.

Takmičilo se 35 ekipa iz 34 zemlje, u tri kategorije – Games, Innovation i World Citizenship. Nakon dva dana predstavljanja projekata, članovi žirija su odabrali najbolje projekte u svakoj kategoriji, čiji su autori potom odgovarali na pitanja troje sudija koji su odlučivali o ukupnom pobedniku.

Direktor Microsofta Satia Nadela, osnivač projekta Code.org Hadi Partovi i generalni direktor Reddit.com Erik Martin su u poslednjoj rundi odabrali ukupnog pobednika takmičenja, a u konkurenciji su bili timovi Estimeet (Novi Zeland), Eyenaemia (Australija) i Brainy Studio (Rusija). Pobednici su dobili nagradu od 50 hiljada dolara i priliku da im konsultant na razvoju projekta bude osnivač Microsofta Bil Gejts.
Đorđe dodaje da je BarFoo tim bio siguran da je uspeo da prenese svoju viziju sudijama: “Reakcije su bile jako dobre, ali je isto tako i konkurencija bila vrlo jaka, što pokazuje i činjenica da je tim iz kategorije u kojoj smo se takmičili ukupni pobednik Imagine Cup-a”.

Pored prezentacije sudijama, studenti iz Srbije su imali priliku da dva puta svoj projekat predstave zaposlenima u kompaniji Microsoft. Sonochrome su prezentovali i građanima Sijetla, u čuvenom, inovativnom Muzeju istorije i industrije (MOHAI), gde su ostvarili značajne kontakte sa potencijalnim investitorima i umetnicima.

“Svima se svidela naša ideja i način njene realizacije, ostvarili smo dosta kontakata, a ima i zainteresovanih za saradnju. Pored pohvala, dobili smo i ideje kako da unapredimo Sonochrome i u kom smeru dalje da razvijamo projekat”, naglašava Đorđe Relić.

“BarFoo je ostvario ogroman uspeh učešćem i predstavljanjem svoje ideje u Svetskom finalu najvećeg tehnološkog takmičenja za studente na svetu, dobio sjajne reakcije i savete, što je važan korak za njih i dalji razvoj Sonochrome aplikacije. Microsoft Imagine cup daje priliku i resurse mladima da razviju, stvore i pokrenu svoje tehnološke ideje, nauče kako da ih plasiraju na tržište, a članovi BarFoo tima su učinili velike korake na ovom putu. Timovi iz Srbije su u proteklih 11 godina koliko postoji Imagine Cup uvek imali zapažene rezultate, što je veliki uspeh za Srbiju i za njih pojedinačno”, ističe Siniša Perović, tehnički evanđelista kompanije Microsoft.
BarFoo tim po dolasku u Sijetl
BarFoo tim je inspiraciju za svoju aplikaciju imao u govoru umetnika Nila Harbisona “Slušam boje”, održanom na TED Global konferenciji. Harbison, koji je daltonista od rođenja, je tad opisao kako je eyeborg uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje. Kako bi na inovativan i dostupniji način pomogli 300 miliona daltonista širom sveta, kao i slepim osobama, studenti iz Beograda su kreirali aplikaciju za Windows Phone uređaje, na čijem razvoju nastavljaju da rade.

Naš sledeći korak je širenje priče o našoj ideji i promocija aplikacije, iako je već dostupna na Windows Phone Store-u. Želimo da se zahvalimo Microsoft-u i Imagine Cup-u na sjajnom takmičenju, prilici da predstavimo naš projekat u svetu, kao i znanju i iskustvu koje smo stekli. Veliko hvala Microsoft Srbija i ljudima iz Microsoft zajednice na podršci, svima koji su nas podržavali i verovali u nas. Ne bismo da imenujemo nikog, jer ćemo nekoga sigurno zaboraviti. Ovo je tek početak”, zaključuje Đorđe.

Novosti o Sonochrome-u, iza kog stoje Lazar Radosavljević, Nikola Cimbaljević, Đorđe Relić, Daniel Šaranović i mentor Srđan Božović, možete da pratite na zvaničnom sajtu projekta http://www.sonochrome.org, kao i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: