NVIDIA ima lek za nisku rezoluciju LCD displeja

Tehnološka industrija je opsednuta rezolucijom, a i mi želimo da svaki displej bude visoke rezolucije bez obzira na njegovu veličinu. Međutim, takođe želimo i da naši uređaji budu pristupačne cene.

Izvor: Endgadget

Utorak, 29.07.2014.

19:30

Default images

Ovo proizvođačima stvara interesantan problem: kako da proizvode jeftine uređaje sa ekranima visoke rezolucije?

NVIDIA istraživači imaju jedno rešenje – spojite dva panela niske rezolucije kako biste povećali gustinu piksela, i to po jako niskoj ceni.

Ovo rešenje je toliko prosto da zvuči nemoguće, ali čini se da ipak daje željene rezultate.

Istraživači su rastavili dva 1.280 x 800 LCD displeja i potom ih spojili u jedan ekran sa pomalo razmeštenim pikselima, filterom koji rešio problem sa polarizacijom i posebnim softverom koji treba da se postara da sve komponente rade u tandemu.

NVIDIA ovaj prototip naziva „cascaded display“, a na testovima je pokazao znatno veću rezoluciju od originalnih panela.

Slika koju nudi ovaj displej nije identična onoj koju nudi HD, ali u pitanju je svakako veliki pomak napred u poređenju sa originalnim 1.280 x 800 panelima.

U pitanju je takođe relativno jeftin način proizvodnje ekrana viših rezolucija, ali ovi paneli ipak nisu savršeni – manje su svetli od tipičnih ekrana i imaju znatno lošije uglove gledanja, ali dalje istraživanje moglo bi da dovede do boljeg načina pravljenja pristupačnih ekrana visoke rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: