Naredna generacija litijumskih baterija biće bolja

Litijum-jonske baterije u našim mobilnim uređajima u nerazdvojivoj su vezi sa „jonskim“ delom imena – one mogu da bezbedno koriste litijum jedino u delu koji obezbeđuje jone, što dovodi do velikog rasipanja potencijalne energije.

Izvor: Endgadget

Utorak, 29.07.2014.

08:40

Default images

Međutim, istraživači sa Univerziteta Stenford razvili su novu litijum-jonsku bateriju koja može da traje znatno duže.

Nova tehnika dozvoljava znatno gušći i efikasniji litijum u anodi baterije koristeći nanoskopski ugljenični štit koji pazi na nestabilnu hemikaliju koaj bi bez ovakve kontrole mogla da znatno smanji životni vek uređaja.

Rezultat je moćna baterija koja traje znatno duže nakon punjenja, neće se brzo razgraditi i koja je relativno bezbedna.

Mobilni telefoni opremljeni ovom baterijom mogli bi da rade dva do tri puta duže, ali potrebno je rešiti određene inženjerske probleme kako bi se ona našla u prodaji tako da bi u budućnosti mogli da vidimo gedžete koji će moći da rade duže od jednog dana nakon samo jednog punjenja i bez velikih dodatnih eksternih baterija.

Foto: Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: