Šta sve možeš na Yahoou kad si mrtav

Jedan od vodećih svetskih internet pretraživača lansirao u Japanu servis za onlajn sahranu korisnika.

Izvor: Izvor: A. Marinkoviæ / Politika

Subota, 19.07.2014.

09:00

Default images

Da su Japanci u svemu, naročito u novim tehnologijama, nekoliko koraka ispred ostatka sveta, pokazuje i vest da je kompanija Yahoo u toj zemlji lansirala servis za onlajn sahranu svojih korisnika Yahoo Ending. Ideja je da se ljudi pre smrti prijave za ovu uslugu i unapred odrede kako će izgledati njihov digitalni sprovod.

Promotivni video pokazuje kako članovima porodice na smart telefonu stižu oproštajne poruke od oca koji je upravo umro. To je samo jedna od funkcija novog servisa na kojem će korisnik za života moći da postavi „digitalni spomenik”, odnosno memorijalnu stranicu sa fotografijama, video-snimcima, pozivom za sahranu i gde će moći da se izjavi saučešće, prenosi Politika. Da bi se sprečile zloupotrebe, ova stranica postala bi aktivna tek kada stigne zvanična potvrda o smrti za koju se u izveštajima ne navodi po čijoj naredbi treba da bude izdata – da li sam korisnik traži od pogrebnika da to učine posle njegove smrti, ili je to obaveza porodice ili je, pak, pogrebna preduzeća automatski izdaju. Kad dobije potvrdu o smrti, servis takođe briše sve podatke koji je preminuli čuvao na Yahoo nalozima.

Oni koji se prijave za ovu uslugu koja će se delimično naplaćivati, imaće pomoć pogrebnika u sastavljanju testamenta, pronalaženju grobnog mesta i planiranju drugih detalja sahrane.

„Japanci su se u prošlosti konsultovali sa rođacima i komšijama o detaljima pogreba, ali to više nije slučaj. Sada im je glavna briga koga pitati za savet i koliko će sve to da košta”, kazao je predstavnik pogrebnog preduzeća i naveo da su troškovi celokupnog obreda u toj zemlji oko 18.000 dolara. Poređenja radi, u SAD je prosečna cena sprovoda u 2012. godini bila 7.000 dolara.

Uskoro će Windows 95 napuniti 20 godina, podsećaju iz Yahooa i ukazuju na to da su porasle brige oko toga šta se dešava sa digitalnom zaostavštinom posle smrti korisnika, budući da je internet postao neizostavni deo savremenog života.

Očekuje se da ovaj servis u budućnosti uspostavi saradnju i sa bankama, osiguravajućim kućama i drugim kompanijama kako bi upravljali podacima koji ostaju posle smrti korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: