Test: Sony Xperia Z2 Tablet

Sony je definitivno pokazao da ume da napravi kvalitetan uređaj koji prati adekvatan dizajn. Konzole, smartfoni, tableti – svi poseduju odlične performanse, skupe materijale i najbolje komponente, međutim, kompanija do sada nije uspela da napravi tablet koji će na pravi način objediniti sve ovo – do sada.

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Četvrtak, 05.06.2014.

17:59

Default images

Xperia Z2 Tablet je tanji, lakši i moćniji od svog prethodnika – Xperia Z Tableta. U pitanju je odličan tablet za multimediju koji se deifinitivno izdiže iznad konkurencije, a činjenica da je otporan na vodu i prašinu svakako je više nego dobrodošao dodatak koji Sony pokušava da postavi kao standard, kako za svoje uređaje, tako i za druge proizvođače.

Iako se čini kao da je trka u specifikacijama završena i da su svi pobedili, i dalje postoje drugi frontovi na kojima bitka i dalje traje nepromenjenim intenzitetom.
B92 - Sony Xperia Z2 Tablet / Sony Xperia Z Tablet
Korisnici sada žele premijum uređaje, ergonomičan dizajn i jedinstvene aplikacije, sve one stvari koje su bile u senci naspram broja jezgara, radne memorije i megapiksela. Došlo je vreme da se tablet učini nezamenjivim životnim saputnikom poput smartfona.

Z2 Tablet spolja je teško razlikovati od modela Z . Kućište je stanjeno za pola centimetra na 6.4 milimetra dok težina iznosi 426 grama. To su zaista impresivni podaci za tablet od 10 inča koji ga čine izuzetno zgodnim za višečasovno korišćenje.
B92 - Sony Xperia Z2 Tablet / Sony Xperia Z Tablet
Možda najveća promena na spoljašnjosti odnosi se na zvučnike koji su smešteni na prednji deo tableta i ulaz za slušalice koji sada nije pokriven posebnim vratancima.

Pored ovih malih, ali ipak značajnih promena, pred korisnikom se nalazi ekran identičan onome viđenom na Xperia Z Tabletu – 10.1-inčni 1.920 x 1.200 displej koji je obogaćen brojnim Sonyjevim softverskim rešenjima kao što su X-reality engine, Triluminos tech i Live Colour LCD tech koji se stara za nešto svetlije boje.
B92 - Sony Xperia Z2 Tablet / Sony Xperia Z Tablet
Za razliku od pojedinih drugih proizvođača, Sony i dalje izbegava prelaz na 2K rezolucije na tabletima, što je šteta s obzirom na napredak koji kompanija ostvaruje na svojim 4K televizorima.

S obzirom na veličinu dijagonale, Sony je jasno stavio do znanja da nema nameru da se takmiči na pretrpanom tržištu kompaktnih 7-inčnih tableta, već da želi sebi da prokrči put ka premijum korisnicima, indirektno izazivajući i Appleov iPad.
B92
Z2 Tablet poseduje velik, bogat i svetao displej u Full HD rezoluciji sa znatno poboljšanim uglovima gledanja u poređenju sa prvom generacijom, iako je rezolucija nešto manja od pomenutog iPada.

Boje na displeju možda nisu živahne kao na konkurentskim tabletima ali su zato čiste, jasne i verne, iako se i dalje može primetiti da postoji određeni problem sa prikazivanjem crnih.
B92
Iza ekrana se nalazi quad core 2.3GHz Qualcommov Snapdragon 801 procesor kao i 3GB RAM-a koji takođe krase i Xperia Z2 smartfon, ali i brojne druge premijum telefone, tako da je Sonyjeva najnovija Z linija u samom vrhu kada je hardverska ponuda u pitanju.

Ovo znači da u rukama držite moćan uređaj koji bez ikakvih problema izlazi u susret svim vašim željama i potrebama. Grafički zahtevne igre pokreću se bez ikakvih problema, zastajkivanja ili lagovanja, dok je brzina lansiranja aplikacija u skladu sa očekivanjima koja možete imati kada je u pitanju premijum uređaj.

Baterija od 6.000mAh se stara da bez problema možete otpočetka pa do kraja da uživate u filmovima, muzici, aplikacijama i igrama. Iako se kapacitet može učiniti nešto manjim u poređenju sa konkurencijom, Stamina mod i drugi režimi uštede baterije svoj posao rade kako treba tako da nećete često posezati za utičnicom, a ukoliko niste zahtevan korisnik, bez ikakvih problema ćete uspeti da izgurate nedelju dana korišćenja, pa čak i nedelje sa svim uključenim režimima čuvanja baterije.
B92
Z2 Tablet poseduje i microSD slot koji može proširiti internu memoriju za do 64GB kako biste bezbedno pohranili sve svoje filmove, muziku i slike, a u zavisnosti od modela, u startu na raspolaganju imate 16 ili 32GB prostora za skladištenje podataka.

Xperia Z2 Tablet dolazi sa Androidom 4.4.2 KitKat, ali nemojte očekivati fabričku verziju. Sony je napravio određena prilagođavanja operativnog sistema, ali za razliku od većine drugih proizvođača, te promene su prilično suptilne i u većini slučajeva unapređuju korisničko iskustvo zahvaljujući brojnim funkcionalnim prepravkama kao što je mogućnost paljenja uz pomoć dva dodira ekrana tako da u mraku ne morate da lovite dugme za paljenje.

Tokom korišćenja neće vas zamarati nepotrebne animacije i bloatware, a celokupan izgled radnog okruženja je minimalistički i nenametljiv.
B92 - Sony Xperia Z2 Tablet / Sony Xperia Z Tablet
Možda najslabija tačka tableta jeste kamera od 8 megapiksela, poređenja radi Z2 smartfon poseduje kameru od 20.7 megapiksela kao i Sony G objektiv, ali ćete i dalje moći da pravite solidne fotografije – barem kada su tableti u pitanju.

S obzirom da tablet poseduje i infracrveni emiter, Z2 Tablet ćete moći da koristite i kao univerzalni upravljač, što je prilično zgodno, pogotovo ako se daljinski nalazi na drugom kraju sobe, ili vam nije do rastezanja do stola kako biste ga dohvatili.
B92 - Sony Xperia Z2 Tablet / Sony Xperia Z Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet je definitivno jedan od najboljih Android tableta na tržištu, ako ne i jedini.

Napravljen je od premijum materijala, dovoljno je snažan da vam neće zadavati nikakave probleme u radu a baterija bez problema može da iznese ceo dan korišćenja, plus je otporan na vodu i prašinu.

Iako je bilo potrebno malo vremena da se Sonyjeva OmniBalance dizajnerska filozofija usavrši, Z2 Tablet predstavlja krajnji rezultat ove istrajnosti – na tržištu ne postoji lepši, tanji ili lakši tablet u ovom trenutku.

Sony Xperia Z2 Tablet na test nam je ustupio Sony Mobile Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: