Tinejdžer nagrađen za program koji otkriva karcinom

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel u Los Anđelesu, programu Društva za nauku i javnost, Nejtan Han, petnaestogodišnjak iz Bostona osvojio je prvo mesto za razvoj softvera koji detektuje mutacije gena koji dovode do pojave raka dojke.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

10:25

Default images

Koristeći podatke iz javno dostupnih baza podataka, Han je detaljno pregledao karakteristike višestrukih mutacija u BRCA1 genu koji je zadužen za sprečavanje pojave tumora u cilju „da nauči“ svoj softver da razlikuje mutacije koje dovode do pojave bolesti, od onih koji ne dovode. Njegov alat ispoljava 81 odsto tačnosti i može biti korišćen za preciznije identifikovanje mogućnosti pojave raka. Njemu je uručena Gordon E. Moore nagrada vredna 75.000 dolara, koja nosi ime koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Lenard Kleinvort, petnaestogodišnjak iz Nemačke osvojio je jednu od dve nagrade Intel Fondacije u vrednosti od 50.000 dolara. Kleinvort je razvio novi matematički alat namenjen smart telefonima i tabletima koji omogućava nove sposobnosti ovih uređaja za koje su ranije bili neophodni sofisticirani i skupi računarski alati. Njegova aplikacija omogućava korisnicima da ručno crtaju krive, linije i geometrijska tela na ekranu osetljivom na dodir i da gledaju kako ih sistem renderuje u oblike i jednačine koji zatim mogu biti korišćene po želji. Šenon Ksinjing Li, sedamnaestogodišnjakinja iz Singapura osvojila je drugu nagradu Intel Fondacije vrednu 50.000 dolara za razvoj novog elektrokatalizatora koji može biti korišćen u baterijama budućnosti. Istraživači rade na pronalaženju načina da učine cink-vazdušne baterije praktičnijim, bezbednijim, lakšim i da imaju šest puta veću gustinu energije od litijum-jonskih baterija, čineći ih idealnim za primenu u hibridnim vozilima. Li je otkrila da je njen aktivirani karbonski katalizator, koje je upotpunosti napravila od karbonizovanog kineskog plavog patlidžana, u velikoj meri prevazilazi performanse sofisticiranog komercijalnog katalizatora u testovima stabilnosti i dugovečnosti, a proizvod će biti ekološki i njegova proizvodnja neće biti skupa.

„Svetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mesta, pospeše ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove," izjavila je Vendi Houkins, izvršna direktorka Intel Fondacije. „Intel veruje da su mladi ljudi ključni za inovacije, a nadamo se da će ovi pobednici inspirisati druge studente da se uključe u nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, što predstavlja osnovu kreativnosti."

Ove godine, oko 1.700 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Međunarodnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel. Oni su izabrani iz 435 partnerskih sajmova iz više od 70 zemalja, regiona i teritorija. Pored gore navedenih pobednika, više od 500 finalista je primilo nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja. Nagrade su obuhvatale 17 pobednika u kategoriji „Najbolji u kategoriji” koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobednika iznosom od 1.000 dolara, kao i partnerski sajam koji predstavljaju. Pored toga, Intel Fondacija je nagradila određeni broj studenata nematerijalnim nagradama, uključujući 11-dnevni put u Kinu da prisustvuju najvećem nacionalnom naučnom takmičenju, razgovaraju sa istraživačima iz Intel laboratorija u Šangaju i da posete Panda istraživački centar u Čengduu.

„Najbolji u kategoriji“

Kategorija Ime Prezime Grad Država
Zootehnika Daksh Dua Nju Delhi Indija
Abhishek Verma
Ponašanja i društvene nauke Michelle Marquez Midlotian Virdžinija
Biohemija Ken Aizawa Džeriko Njujork
Celularna i molekularna biologija Joshua Meier Hakensek Nju Džersi
Hemija Tai Hei Chan Hong Kong Kina
Er Hai Fang
Kompjuterske nauke Yue Yao Šangaj Kina
Zemlja i planetarne nauke Yu-Hsin Chen Taipei Taipei
Energija i transport Shannon Lee Singapur Singapur
Inženjerstvo: Električno i Mehaničko Sarah Galvin Tempe Arizona
Inženjerstvo: Materijali i Bioenergetika Harry Paul Port Vašington Njujork
Upravljanje zaštitom životne sredine Faye Jong Kučing Malezija
Ekološke nauke Perry Algappan Hjuston Teksas
Matematičke nauke Lennart Kleinwort Vurzburg Nemačka
Medicina i zdravstvo Nathan Han Boston Masačusets
Mikrobiologija Logan Collins Bolder Kolorado
Fizika i astronomija John Caddell Pebl Bič Kalifornija
Nauke o biljkama Yi-Hsuan Huang Taipei Taipei


Društvo za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučna istraživanja i obrazovanje, poseduje i upravlja Međunarodnim sajmom nauke i inženjerstva, od svog osnivanja 1950. godine.

„Čestitamo Nejtanu, Lenardu i Šenon, u čija istraživanja, zajedno sa Intelom, polažemo velike nade”, izjavio je Rik Bejts, izvršni direktor i direktor za napredak u Društvu za nauku i javnost. „Ne samo da su posvećeni pronalaženju rešenja za društvene izazove, već služe kao inspiracija mladim studentima i ohrabruju ih da se uključe u neverovatan svet nauke i inženjerstva.“

Međunarodni sajam nauke i inženjerstva kompanije Intel odaje čast naprednim studentima, inovatorima i naučnicima. Finalisti bivaju birani godišnje, među stotinama partnerskih sajmova. Njihovi projekti su zatim procenjeni na licu mesta od strane više od 1.200 sudija iz skoro svih naučnih disciplina, svaki sa doktoratom ili sa 6 godina profesionalnog iskustva u jednoj od naučnih disciplina.

Kompletna lista finalist je dostupna u programu događaja. Intel i Intel Fondacija, sa dodatnom podrškom desetina drugih korporativnih, akademskih, vladinih i naučnih organizacija, zajednički finansiraju Intelov međunarodni sajam nauke i inženjerstva 2014. Ove godine, ukupni fond nagrada prevazilazi 5 miliona dolara.

Za više informacija o Društvu za nauku i javnost, posetite www.societyforscience.org, ili pratite na Facebook-u i Twitter-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: