Da li su proizvođači smartfona izgubili maštu?

Prošlo je više od sedam godina od kada je Apple predstavio prvu generaciju iPhonea i postavio standarde kada je reč o očekivanjima potrošača šta bi trebalo da bude pametni telefon.

Izvor: Klix.ba

Ponedeljak, 21.04.2014.

08:48

Default images

Osnivač Applea Stiv Džobs imao je pravo kada je rekao da će konkurenciji biti potrebno nekoliko godina da dostigne iPhone, jer je tako i bilo.

Danas, sa novim uređajima poput HTC One i Samsung Galaxy S5 skoro da više nije važno koji telefon ćete kupiti, jer su svi približno isti. ,

Poslednji komentari o ovim telefonima svode se na jedno - oba su odlični uređaji, ali nemaju nekih karakteristika koje ih čine naročito vrednim u odnosu na druge, osim ako baš ne želite da imate novi uređaj, piše portal Business Insider.

Neki kritičari su otišli tako daleko da kažu kako su inovacije na području pametnih telefona u zastoju.

Portal piše kako su najbolja tri telefona na tržištu, iPhone 5S, Samsung Galaxy S5 i HTC One, zapravo "dosadni".

Svi su se, i korisnici i proizvođači, fokusirali na jednostavne stvari i većini ljudi stalo je do veličine i kvaliteta ekrana, kamere, dizajna i trajanja baterije.

Proizvođači izgledaju očajno kada pokušavaju da se ističu "apsurdnim" karakteristikama kao što su kamera sa 41 megapikselom (Nokia) ili prilagođenim dizajnom (Motorola). Tako se čini da je nakon "spektakularnih" godina ipak došlo do stagnacije u ovoj oblasti.

Ako bismo se vratili korak unazad, videli bismo kakvu evoluciju su doživeli pametni telefoni i koliko dug put je pređen u relativno kratkom vremenu. To, međutim, nije bilo zato što su se proizvođači trudili da u svakom izdanju donesu nešto novo, nego zato što su se fokusirali na ono što je bitno.

Naprimer, prvi iPhone je bio pravi "ćorak" ako bismo sudili prema današnjim standardima. Nije imao opciju za snimanje videa niti je imao App Store. Tastatura se mogla ograničeno koristiti, pa se ažuriranje softvera radilo u sinhronizaciji sa računarom. Međutim, svaka nova generacija je bivala značajno bolja.

Današnji iPhone 5S izgleda kao telefon iz snova, naročito u odnosu na svog pretka. Zamislite sada šta će pametni telefoni biti za još sedam godina. Ipak, sigurno je da proizvođačima ništa dobro neće doneti insistiranje na "fantastičnim" efektima, nakon čega će se korisnici žaliti da je prekomplikovan, kao u slučaju Galaxy S4.

Samsung je mnoge od takvih funkcija isključio kod Galaxy S5 i dobio moderniji i sofisticiraniji telefon. To je najbolji primer fokusiranja na ono što je bitno, umesto da se jeftinim trikovima pokušaju pridobiti, kratkoročne simpatije, piše Business Insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: