Da li besplatan Windows znači kraj za Windows RT?

Microsoftova najava da će Windows biti besplatan za tablete koji su manji od 9 inča iznenadila je mnoge. Međutim, ovaj potez poteže pitanje relevantnosti Windowsa RT.

Izvor: TechRadar

Nedelja, 06.04.2014.

19:50

Default images

S obzirom da je veliki broj proizvođača napustio Windows RT u korist Googleovog Chrome OS-a, čini se da Microsoftov OS i nema svetlu budućnost pred sobom.

Windows RT je bio pokušaj da se kompanija udalji od Intela i prihvati ARM i njegove brojne prednosti kao što su cena i manja potrošnja energije.

Međutim, sve je krenulo pogrešnim putem – manjak edukacije , loša inicijalna implementacija, neuspeh da se privuku developeri i visoke cene značili su da je Windows RT od samog starta bio osuđen an propast.

Međutim, ukoliko premotamo do 2014. godine, možemo da primetimo da su Microsoft i Intel ponovo u ljubavi, pogotovo nakon izjave Terija Majersona iz Microsofta – „Prebacili smo Windows na ARM, ali jedina kompanija koja radi neverovatne stvari u poslednje vreme je Intel“.

Kako stoje stvari, Windows 8.1 radi bolje od svojih prethodnika na osnovnom hardveru (može da radi na 400MHz procesoru), a Microsoft je zadržao najosnovnije zahteve za Windows 8.1 apdejt na 1GB RAM-a i 16GB prostora za instalaciju.

To sve možete naći na 6 godina starom netbuku.

Intel je radio naporno kako bi svoju celu liniju proceosra približio performansama koje nudi ARM.

U skorijoj budućnosti možemo da očekujemo čitav niz hibridnih uređaja, ultra tankih laptopova i tableta koji će posedovati 9-inčni displej sa 1.920 x 1.080 rezolucijom kao i sa kompletnim Windows iskustvom korišćenja.

Sa pravim komponentama i periferijama, kao i cenom ispod 250 evra, ovakvi uređaji bi mogli da predstavljaju idealno rešenje za mnoge, kako poslovne tako i obične korisnike.

Sve to doprinosi promeni pejzaža koji sada već skoro potpuno negira sve ono što je Windows RT trebalo da ponudi. Microsoft svoje resurse fokusira na Windows (x86) i Windows Phone na ARM-u.

Drugim rečima, Windows RT više nije potreban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: